Hrvatska razmatra ukidanje maski kod đaka: "Ako se antivakseri pojave ispred škole, zvaće se policija"

On je dodao da za sada nemaju podatke koliko bi moglo da bude neproverene dece

Foto: Tanjug/AP

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za učenike i roditelje. Prema njihovim rečima, studenti koji se samotestiraju više ne moraju da se izoluju u slučaju kontakta sa pozitivnom osobom. Ministar nauke i prosvete Radovan Fuks objasnio je šta će biti sa onim roditeljima koji odbiju da testiraju svoju decu.

- Za njih smo obezbedili upitnik, na neki način, izjavu da ne pristaju da testiraju decu. Oni će ga dostaviti školi u kojoj dete pohađa nastavu i neće se testirati kod kuće. U slučaju da je dete u kontaktu sa pozitivnom osobom, moraće u samoizolaciju, a ostali ne - objasnio je Fuks u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

On je dodao da za sada nemaju podatke koliko bi moglo da bude neproverene dece.

- Verovatno ćemo sledeće nedelje imati bolji uvid. Za sada znamo da je to jedan do dva učenika, ili roditelji po odeljenju - rekao je Fuks.

On je naveo da svi učenici treba da se testiraju, bez obzira da li su vakcinisani ili su zaraženi korona virusom.

- U toj varijanti ne bi bilo samoizolacije, što je jedan od glavnih problema normalne nastave - licem u lice - istakao je ministar. On je rekao da je prošle nedelje bilo oko 7.000 pozitivne dece.

- Najmanje tri do četiri puta više dece je u samoizolaciji i to je ključni element zašto smo to osmislili - istakao je Fuks.

Ako dete odbije da se testira, a roditelj to želi, Fuks je rekao da će škola dati uputstva.

- Poslali smo direktore kako da rade na testovima i kako da komuniciraju sa roditeljima - objasnio je on i dodao da postoji i video koji sve pojašnjava.

Fuks je rekao da nema kontrola, ali da se ide na poverenje.

- To je optimistično, ali verujem da je deci stalo da idu u školu i da je većina roditelja savesna - rekao je Fuks, koji je dodao da ne veruje da će prevagnuti oni koji su varali sa testovima, već oni koji bi odbili testiranje.

- Decu niko ne dira. Naprotiv, mi ih guramo u suprotnom smeru – ne kod kuće, već u školi - rekao je Fuks. On se osvrnuo na izjavu Pavića Šimetina da je testiranje radosnih 15 minuta:

- Mislim da je htela da kaže da ovo nije strašna procedura, ali da se sa mališanima može voditi kroz igru - rekao je Fuks.

Ako se ispred škola pojave antivakseri, Fuks je rekao da je deo stanovništva koji će, šta god da se uradi, biti protiv.

- Direktori su upućeni, zove se policija - rekao je ministar. On je najavio da će u roku od mesec dana razmotriti skidanje maski u školi.

Razgovaraćemo sa HZJZ-om“, rekao je Fuks. On smatra da ne kasne sa novom merom. On je istakao da nije bitno da li broj pada ili ne jer i dalje imamo veliki broj dece u samoizolaciji.

(Telegraf.rs)