Četvoro pacijenata iz Zagreba primilo lek protiv korone: "Imamo povratne rezultate"

Iz jedne od kovid bolnica naglašavaju da zaraženi omikronom imaju drugačiju prezentaciju kliničkih simptoma od onih koji su zaraženi deltom

Foto: Tanjug/AP

Korona virus i dalje komplikuje život u hrvatskim bolnicama. U Kliničkoj bolnici Dubrava imaju blagi pad hospitalizacija. Na Rebru kažu da imaju stagnaciju. Ipak, svi su u stanju pripravnosti i vrlo oprezni oko prognoza s omikronom.

U KBC-u Sestre Milosrdnice, glavna medicinska sestra zaduženom za kovid u toj zagrebačkoj bolnici Snježana Krpeta objašnjava da je sada manje pritiska nego ranije, piše Dnevnik.

O tome puni li omikron manje bolnice, kaže:

- Pre dva dana na našem punktu za testiranje bilo je 720 ljudi koji su se testirali. Nismo imali preveliki priliv bolesnika u našu bolnicu. S obzirom na to da je Zagreb i županija jedan od bolje vakicnisanih, to znači da je vakcina učinila svoje i da je zato manji broj bolesnika na našem objedinjenom hitnom prijemu.

Vreme će pokazati da li je tačno da se kod zaraze omikronom radi o blažim kliničkim slikama.

- Ovih dana izgleda da su to blaže kliničke slike čim nije tolika opterećenost na naš objedinjeni hitni prijem- Za Split je teško reći, znamo da je to velika županija s najmanje vakcinisanih. Videli ste ponašanja i proslave, sve to doprinosi širenju virusa. Bolnica je prenatrpana, a tamo gravitira više od 1,5 miliona stanovnika. To je zaista veliki pritisak na kolege - kaže Krpeta.

Lek protiv korone primili prvi pacijenti

Novi lek protiv korone dobilo je nekoliko pacijenata, otkriva Krpeta.

- Dali smo četvorici bolesnika srednje životne dobi i izgleda da deluje. Moram naglasiti da je jedan bolesnik bio hematološki bolesnik, a znamo da su to ozbiljni pacijenti. Oni su u toku lečenja, a kako se čini, imamo povratno dobre rezultate - navela je Krpeta.

- Zaraženi omikronom imaju drugačiju prezentaciju kliničkih simptoma od onih koji su zaraženi deltom. Simptomi su nastali naglo, ali su trajali kraće, u tome se razlikuje - zaključila je Krpeta.

(Telegraf.rs)