Mala Anđela pala sa traktora, mislili su da se neće izvući: Preživela i 16 operacija, puštena je kući

Teško nastradala devojčica nakon 16 operacija i više od 90 dana lečenja izašla iz bolnice

Foto: Index

Lekari i medicinsko osoblje Klinike za dečje bolesti Zagreb spasili su život šestogodišnjoj devojčici Anđeli, koja je stradala u padu s traktora i imala je minimalne šanse za preživljavanje od svega dva odsto, a danas je iz bolnice izašla kao zdrava devojčica.

Načelnik Zavoda za abdominalnu hirurgiju Klinike za dečije bolesti Stjepan Višnjić je uspeh hrvatskih lekarskih timova u spasavanju malene Anđele, piše Index.

Reč je o devojčici iz Bosanskog Broda, kazao je Višnjić koji je podsetio da se radilo o obilnom krvarenju, te da je izvađena slezina i istakao da je bila u pitanju politrauma:

- Nije mogla da diše samostalno, 20 dana je bila na respiratoru, ozbiljna oštećenja trbuha, urinarnog trakta reproduktivnih organa. Više od 90 dana trajalo je lečenje, imali smo 16 velikih operativnih zahvata, svaki je bio korak napred prema izlečenju, strategija i odabir zahvata su bili pogođeni. Učestvovalo je 12 hirurških eksperata, uz nas još iz četiri zagrebačke klinike, među kojima i iz Merkura i Dubrave... - istakao je Višnjić.

- Svi znate da je tog 25. jula u medijima bila ta teška saobraćajna nezgoda kod Slavonskog Broda. Kada je ministar ponudio pomoć, ekipa iz Slavonskog Broda je istakla da je najteži pacijent devojčica iz Bosanskog Broda koju je pregazio traktor, radi se o maloj Anđi. Ekipa u Bosanskom Brodu pod rotirkama je došla u bolnicu "Josip Benčević", izvađena joj je slezina i zaustavljena su krvarenja. Zaključili su da je potrebna pomoć ekspertne ustanove, ministar je dao sugestiju da smo mi to - pojašnjava Višnjić.

Devojčica je prilikom prijema u bolnicu u julu 2021. godine imala minimalne šanse za preživljavanje usled teških oštećenja i povreda čak šest organskih celina, a u petak se otpušta iz bolnice kao zdrava, pokretna i funkcionalna devojčica.

- Ovo je velik uspeh naše klinike i klinika sa kojima smo sarađivali. Ovo je pobeda humanosti prema jednoj devojčici koja je strani državljanin. Priča je počela tokom jula ove godine pozivom ministra Vilija Beroša. Vrlo teško nastradala devojčica sa mnogo povreda. Odmah smo organizovali prevoz u našu ustanovu. Proces lečenja izuzetno težak i kompleksan, trajao je do danas  rekao je direktor Klinike za dečije bolesti u Zagrebu Goran Roić.

Video: Hrvatski policajac ušao u reku i spasio ženu, dete odvukla rečna struja

(Telegraf.rs)