Hrabri Alen je odmah uzeo stvari u svoje ruke: Meštani Jablanice spasili školu od poplave

"Morali smo da razvalimo zid, pa se voda spustila za nekih 10 centimetara. Ušao sam u školu, nabacao razne predmete na vrata kako voda ne bi dalje ulazila. Tek oko 17:00 sati se voda povukla i počeli smo sa čišćenjem", rekao je Alen Jamaković.

Olujno nevreme i pljuskovi koji su proteklih dana pogodili veći deo BiH, naneli su i materijalnu štetu Osnovnoj školi "Suljo Čilić" u Jablanici.

Kako piše portal Bljesak.info, na terenu se u tom trenutku našao i Alen Jamaković koji je uspeo da spreči nastajanje još veće materijalne štete.

- Igrom slučaja, doveo sam ženu i dete u školu, i primetili smo kako voda nadire. Rekao sam ženi da odmah krenemo jer je voda u kratkom periodu nadirala sve više. Toliko da je ulazila i u automobil - rekao je Jamaković

On je izjavio da je "za dva sata sve plivalo".

- Nakon nekog vremena, morali smo da razvalimo zid, pa se voda spustila za nekih 10 centimetara. Ušao sam u školu, nabacao razne predmete na vrata kako voda ne bi dalje ulazila. Tek oko 17:00 sati se voda povukla i počeli smo sa čišćenjem - rekao je on.

Na prostoru cele opštine Jablanica nastala je veća materijalna šteta, a oglasio se i načelnik, Damir Šabanović.

- Ne postoji naselje koje nije pogođeno nepogodama. Prvi poziv je stigao od ljudi iz Doljana. Nakon toga su počeli da dolaze pozivi i iz ostalih mesta. Trenutno se nalazimo u Ravnom gde je najviše pogođen prostor osnovne škole - izjavio je Šabanović.

- Brojni objekti su ugroženi i šteta je velika. Moramo koliko-toliko život održati normalnim. Nekoliko je kuća odsečeno. Najbitnije je da nismo imali nikakvih žrtava. Nismo još uvek tražili pomoć, pa se borimo sa sredstvima kojima raspolažemo - zaključio je Šabanović.

Da podsetimo, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda potvrđen crveni alarm za područje Hercegovine, a najavljen je i nastavak padavina.

Video: Voda progutala vozila, evakuišu stanovništvo: Prizori iz Sarajeva lede krv u žilama

(Telegraf.rs)