Dok su čekali Joanikija, sveštenici na Cetinju zapevali omiljenu pesmu mitropolita Amfilohija

Sveštenstvo Cetinjskog manastira čekalo mitropolita Joanikija pevajući pesmu koju je njegov prethodnik mnogo voleo

Nestvarne slike danas stižu iz Crne Gore, gde je jutros na Cetinju ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Od rane zore na Cetinju je bilo nemira. Građani koji su se protivili ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru više puta su se sukobili sa policijom, a sam dolazak mitropolita i patrijarha u manastir delovao je neizvesno, jer su od juče popodne bili blokirani svi putevi ka Cetinju.

Oko 8 sati poglavar Srpske pravoslavne crkve i mitropolit Joanikije helikopterom su prebačeni do dvorišta manastira, odakle su su, pod veliki merama obezbeđenja sprovedeni do svetinje, gde je potom počela ceremonija ustoličenja.

Dok su čekali na njihov dolazak, sveštanici u manastiru su zapevali jednu od omiljenih pesama blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija "Ječam žela".

Iako su se oko njih čule detonacije, a grad bio u dimu suzavca, sveštenici su bili rešeni da pesmom dočekaju mitropolita i njegovu svetost patrijarha Porfirija.

Nakon ceremonije ustoličenja, patrijarh i mitropolit su se obratili sa Cetinja, a potom su se helikopterom vratili u Podgoricu gde ih je dočekao brojni verni narod ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Video: Patrijarh i mitropolit poleteli ka Podgorici

(Telegraf.rs)