Godišnjica ustanka protiv Turaka u Hercegovini: 146 godina od "Nevesinjske puške"

Ideja o zajedničkom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je izneta nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, a prvi put je bio obeležen 15. septembra te godine

Ilustracija iz novina „Srpske zore“.

Ove godine se navršava 146 godina od, za srpski narod, izuzetno važnog ustanka protiv turske vlasti u Hercegovini, poznatog u istoriji kao "Nevesinjaka puška".

Ideja o zajedničkom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je izneta nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, a prvi put je bio obeležen 15. septembra te godine.

Po istorijskom značaju i posledicama koje je ovaj ustanak proizveo u okruženju, a i šire, s razlogom ga nazivaju i "treći srpski ustanak".

Ovaj ustanak srpskog naroda u Hercegovini, koja je u to vreme bila pod otomanskom vlašću, po ozbiljnosti vojnih operacija koje su iz njega proizašle, kao i po diplomatskim aktivnostima, koje su vođene u cilju njegovog umirenja, može se smatrati početkom takozvane velike balkanske krize, a takođe i krize širih meljunarodnih razmera, koju istorija pamti kao "Veliku Istočnu Krizu" (1875-1878).

Bilo bi očekivano, navodi poslanik Dejan Stošić u tekstu objavljenom u "Politici", da se u obeležavanje ovog značajnog događaja uključi i zvanična Crna Gora, s obzirom da su Hercegovački ustanici bili direktno podržani od Crnogorskog dvora i kralja Nikole Petrovića, kao i zbog činjenice da je Crna Gora u periodu koji je usledio nakon ovog ustanka, nakon Berlinskog kongresa 1878, izdejstvovala međunarodno priznanje uz najveća teritorijalna proširenja na području istočne Hercegovine.

Poslednja velika svesrpska manifestacija proslave godišnjice Nevesinjake puške, organizovana je u Beogradu jula 1925. godine, kada su priređene veličanstvene trodnevne svečanosti povodom ovog jubileja, uz prisustvo velikog broja gostiju iz celog sveta.

Iskreno se nadam da će Srbija kao matica svih Srba, sa predsednikom Vučićem na čelu, u novom mandatu, povodom jubijeja 150 godina od Nevesinjske puške organizovati u Beogradu 2025. godine, centralnu svečanost koja će okupiti naš narod iz zemlje i rasejanja, kako bismo odali počast hrabrim precima, Hercegovačkim ustanicima, napisao je narodni poslanik.

(Telegraf.rs)