Davidova mama pre 3 godine saznala da joj sin mrtav: "Ljubav prema deci i bes me motivišu i pokreću"

Majka mladića iz Banjaluke, koji je nestao 18. marta 2018. a posle šest dana, 24. marta je pronađen mrtav, govori o borbi porodice da se sazna istina o njegovoj smrti, tačnije, kako oni tvrde od početka, da je David ubijen

Foto: Facebook/Radanovic Suzana Zoran

Na današnji dan pre tri godine telo Davida Dragičevića (21), mladića iz Banjaluke koji je nestao nekoliko dana ranije, 18. marta 2018. godine, pronađeno je na ušću rečice Crkvene u Vrbas. Slučaj smrti mladića digao je Banjaluku na noge i doveo do protesta i formiranja grupe pod nazivom "Pravda za Davida". Njegovi roditelji od početka veruju da je David ubijen, a majka Suzana Radanović za Telegraf.rs govori o tri najteže godine u životu, kao i dokle se stiglo sa istragom.

Nakon što je njegovo telo pronađeno 24. marta, usledila je sporna konferencija za medije, na kojoj je rečeno da je u pitanju "zadesna smrt" nastala utapanjem, da bi krajem juna Okružno tužilaštvo donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Već tri godine traje i borba Davidovih roditelja, Suzane i Davora, da se sazna istina o, kako kažu, ubistvu njihovog sina.

- Do pomaka u istrazi nije došlo iz jednog jedinog razloga, a to je Tužilaštvo u Banjaluci ne vodi i nikad nije vodilo istragu o ubistvu moga sina Davida. Jedino na čemu su oni radili je prikrivanje ubica, saučesnika i nalogodavaca, uništavanje dokaza - tvrdi na početku razgovora majka Suzana.

Ona za Telegraf.rs otkriva šta joj daje snagu da ide napred i sazna istinu o smrti svog sina.

- Ja još uvek osećam bes prema svima koji su učestvovali, na bilo koji način, u ubistvu Davida. Taj bes me motiviše, tera i pokreće, da nemam vremena za bol i patnju. Osim toga, imam još dvoje dece. Mama njima, kroz svoju borbu, pokazuje da bi se za njih borila do zadnjeg daha. Oni moraju znati da je moja ljubav toliko jaka da se ne bojim ni mafije, ni države, a ni samog Boga - govori Suzana.

Foto: Facebook

Tužilaštvo BiH je posle skoro tri godine od smrti mladića zatražilo uvid u predmete u slučaju Davida Dragičevića. Naša sagovornica govori da li očekuje da će se nešto promeniti.

- Nadam se da će u skorijem roku i početi sa istragom o organizovanom kriminalu zbog koga se i desilo ubistvo moga deteta. Ja nemam drugu opciju nego da verujem u Tužilaštvo BiH. Oni su dužni, moraju zbog celokupnog naroda u BiH, da pokažu da su jači od mafije i organizovanog kriminala - ističe Davidova majka.

Pre nekoliko meseci pismo obducenta sa VMA uzburkalo je region, a u njemu je prvi put navedeno da je David ubijen. Međutim, Suzana kaže da ovo pismo kod nje "nije promenilo ništa".

- Kod mene nije promenilo ništa jer smo mi od prvog dana bili svesni da se radi o ubistvu. U stvari, to pismo je pokrenulo ostala dešavanja, tužilaštvo BiH... Posle tog pisma, stvari su se počele "dešavati". Napokon je neko od nadležnih izašao i javno rekao šta se desilo, na koji način je ubijen moj sin. I oni koji su sumnjali u monstruoznost, promenili su svoj stav - govori naša sagovornica.

Davidova smrt je uzburkala Banjaluku i podigla je na noge, usledila su svakodnevna okupljanja na Trgu Krajina, a nastala je i grupa "Pravda za Davida". Nakon što su 25. decembra 2018. godine jake policijske snage okupirale prazan Trg Krajine, uklonile sva obeležja grupe i rasterala građane koji su se okupili u međuvremenu, poznato "Davidovo srce" i drvena pesnica ponovo se nalaze u centru Banjaluke.

- "Davidovo srce" je vraćeno na Trg, ali da ne bude zabune, samo do 7. aprila 2021, do dana Davidove sahrane. Novi gradonačelnik nam je toliko dugovao pošto je sve vreme svoje predizborne kampanje tvrdio da se bori zajedno sa nama protiv istog neprijatelja. Ovim činom nam se zahvalio, tj. Davidu odao počast, za našu pomoć u njegovom "novom" političkom životu. Jer da nije bilo Davida, grupe "Pravda za Davida", naše borbe protiv zla, teško bi se on sam, tako brzo, našao na poziciji na kojoj je. Mislim da je i on toga svestan - ističe Suzana Radanović.

Naša sagovornica tvrdi da je do političke promene u Republici Srpskoj delom zaslužna i Davidova smrt, tačnije, kako kaže, protesti koje su organizovali.

- Na izborima 2020. godine Milorad Dodik je izgubio Banjaluku i to je činjenica. To je bio prvi korak. Mi smo ga načinili. Nas je policija hapsila i progonila. Sve je to dovelo do Draškove pobede na lokalnim izborima. Meni odavno više nije bitno, neću da se zamaram, da li je i ko je na mestu gradonačelnika, direktora, ministra. Samo želim da moje dete ostane upamćeno kao zadnja žrtva i pokazatelj korumpiranog i kriminalnog režima - govori Suzana Radanović.

Na kraju razgovora majka Davida Dragičevića otkriva koji su njihovi naredni koraci.

- Sva dešavanja su poput šaha. Trebaće nam dosta strpljenja jer igramo protiv jakog "igrača". Mi vučemo potez, a onda oni. Sad čekamo Tužilaštvo BiH. Njihov je red, a mi smo tu u slučaju da zaborave kako se pravilno igra ova igra - zaključuje Suzana Radanović.

Video: Bolne scene na groblju u Banjaluci: Ekshumirano telo Davida Dragičevića

(Telegraf.rs)