Događaj koji je uzdrmao Banjaluku: David Dragičević nestao pre 3 godine, posle par dana nađen mrtav

Iako se u početku govorilo o zadesnoj smrti, roditelji mladića veruju da je njihov sin ubijen. Tužilaštvo BiH zatražilo je 22. februara 2021. godine dostavljanje predmeta koji se odnose na Davida Dragičevića

Foto: Facebook

David Dragičević (21), mladić iz Banjaluke, nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine, a njegovo telo je pronađeno 24. marta na ušću pritoke Crkvene u reku Vrbas kod tvrđave Kastel. Prvobitna policijska istraga utvrdila je da smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog dela. Slučaj smrti mladića, koji je digao Banjaluku na noge i doveo do protesta i formiranja grupe pod nazivom "Pravda za Davida", ni posle tri godine nije rešen.

Informacije o zadesnoj smrti Davida Dragičevića saopštene su javnosti na konferenciji za medije, gde je predstavljena verzija slučaja prema kojoj je David pod dejstvom alkohola i droga bio u nekoliko banjalučkih kafića i klubova, potukao se sa tri osobe, pri tom zadobio lakše telesne povrede, da bi nešto pre sata sata ujutro opljačkao jednu kuću u Banjaluci, a nakon pljačke upao u rečicu Crkvena ili čak izvršio samoubistvo.

- Dosadašnja istraga jasno ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o zadesu. On je verovatno pao u reku Crkvenu koja je bila nabujala i voda ga je potom odnela do mesta gde je telo pronađeno - rekao je na konferenciji Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani i teški kriminal.

Patolog koji je obavio obdukciju rekao je da se David utopio, a da povrede koje je zadobio za života, nikako nisu mogle biti fatalne. Kasnije su utvrdili da je vreme smrti četiri ujutro te iste večeri kada je nestao, te da je toksikološki nalaz pokazao da je David u sebi imao tragove LSD-a, marihuane i alkohola.

Roditelji mladića od početka tvrde da se ne radi o nesreći i da je njihov sin ubijen, a otac Davor je odbio da sahrani sina sve do druge, nezavisne obdukcije koju je obavio patolog s beogradske Vojnomedicinske akademije, čiji je nalaz utvrdio nešto drugo - vreme smrti razlikovalo se od prvog nalaza za dva do četiri dana.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemesečne protestne skupove "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine.

Okružno tužilaštvo nakon tri meseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Protesti "Pravda za Davida" na Trgu Krajine okončani su 25. 12. 2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine. Par dana protesti su održani spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem, prenosi Buka.com.

Foto: Twiteer/Davor Dragičević

Poslednja šetnja održana je 30. decembra 2018. godine policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica. Od tog dana ne postoje okupljanja na Trgu Krajine a nekoliko građana se svakodnevno okuplja u porti ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Davor Dragičević je tada pobegao na nepoznatu lokaciju.

Davidovi roditelji su 12. marta 2019. godine ekshumirali posmrtne ostatke svog sina, nakon čega je on drugi put sahranjen na groblju u Austriji.

Nakon lokalnih izbora, početkom 2021. godine održava se sastanak članova grupe sa novim gradonačelnikom Banjaluke.

- Po prvi put, nakon skoro tri godine, članovi grupe "Pravda za Davida" su dobro došli u Gradsku upravu - ovim rečima obratio se na društvenim mrežama gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nakon sastanka sa predstavnicima PzD.

Tužilaštvo BiH zatražilo je 22. februara 2021. godine dostavljanje predmeta koji se odnose na Davida Dragičevića. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je Tužilaštvu BiH dostavilo na uvid traženi predmet 3. marta.

Nakon dostavljanja i analize predmeta, tužilaštvo BiH će doneti odluku o daljim koracima i aktivnostima.

Osnovni sud u Banjaluci zakazao je i suđenje krim-tehničarima PU Banjaluka Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za uništavanje dokaza u istrazi ubistva Davida Dragičevića, i to 21. aprila.

"Pismo obducenta potvrđuje ono što govorimo od početka"

Majka mladića Suzana Radanović je u novembru prošle godine u razgovoru za Telegraf.rs govorila o pismu dr Radovana Furtule, obducenta koji je bio konsultovan u reobdukciji Davida Dragičevića, rađenoj na VMA, a koje je odjeknulo u celom regionu.

U njemu se, po prvi put od strane stručnog lica, konstatuje da je David Dragičević u martu 2018. ubijen na ušću rečice Crkvene u Vrbas.

Suzana Radanović je za Telegraf.rs rekla da ovo pismo samo potvrđuje ono što oni od početka govore.

Ovo pismo samo potvrđuje ono što mi od prvog dana tvrdimo, a to je da je David ubijen, udavljen. Nije u pitanju zadesna smrt - rekla je ranije Davidova majka.

Ona je dodala kako je ovo pismo "početak klupka koje će se odmotati".

- Zašto je ovo pismo stiglo posle dve godine i osam meseci? To je pitanje. Ja ne verujem u savest posle skoro tri godine - rekla je ona.

Dr Furtula, specijalista sudske medicine i obducent, bio je deo tima na VMA u vreme kada je u ovoj ustanovi rađena reobdukcija pokojnog Dragičevića, u vezi sa kojom je bio konsultovan.

On je u pismu, između ostalog, detaljno objasnio povrede koje je pokojni mladić prilikom smrti zadobio.

Povrede na licu pokojnog u vidu brojnih oguljotina prisutne su isključivo na prominentnim (izbačenim i istaknutim) delovima lica (vrh nosa, jagodice, donja ivica čela, izbačeni delovi usana) i kao takve više nego dovoljno govore.

One su nastale grubim fizičkim kontaktom sa neravnom površinom (peščano dno reke ili potoka je idealan izbor ovakve podloge) u agonalnoj fazi kada je pokojnik pokušavao da dođe do vazduha pokrećući glavu u bočnim pravcima sputan fizičkom silom koja ga je onemogućavala da podigne glavu iz vode.

Navodim samo ključne povrede koje imaju svoj značaj u mehanizmu smrti, kao i neke od onih na leđima pokojnika koje predstavljaju tzv. duboke hematome (krvne podlive) u međurebarnim mišićima, nastale dejstvom pasivne sile na zadnju stranu trupa nasuprot agonalnim pokušajima tela usmerenih odozdo, koje je očajnički pokušavalo da se uspravi.

Ovako bi otprilike mogla da se opiše suština jednog utopljenja i povrede koje se u ovom slučaju iz teoretskog modela zapravo mogu prepisati u praktični sled događaja - navodi se u pismu u kom dr Furtula objašnjava kako se sumnja da je David Dragičević ubijen, a koje je Davidova majka poslala redakciji portala Telegraf.rs.

Video: Bolne scene na groblju u Banjaluci: Ekshumirano telo Davida Dragičevića

(Telegraf.rs)