Rusija čeka zvanični zahtev Hrvatske za kupovinu Sputnjik vakcina protiv korone

- Ministar je podvukao da Hrvatska uzima u obzir da je ovaj lek efikasan protiv koronavirusa i da oko 30 država, među kojima i Mađarska, članica EU, planira da ga kupi - kazao je ruski ambasador

Foto: Tanjug/AP

Rusija očekuje da će Hrvatska podneti zvanični zahtev za kupovinu vakcine protiv korona virusa Sputnjik V, izjavio je danas za TASS ambasador Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko.

Nesterenko je naveo da je razgovarao sa hrvatskim ministrom zdravlja Vilijem Berošom, što je za njega pokazatelj namere hrvatske vlade da razmotri nabavku vakcine Sputnjik V iz Rusije.

- Ministar je podvukao da Hrvatska uzima u obzir da je ovaj lek efikasan protiv koronavirusa i da oko 30 država, među kojima i Mađarska, članica EU, planira da ga kupi - kazao je ruski ambasador.

On je naveo da zvanični zahtev za vakcine treba da stigne iz Zagreba.

- S obzirom na činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije, potrebno je poštovanje određenih pravila koja je postavila EU o kupovini stranih lekova - naglasio je Nesterenko i dodao da se EMA bavi tim pitanjem i da se očekuje da odluči u slučaju Hrvatske, prenosi Tanjug.

Ruski ambasador je rekao Berošu i da bi hrvatske ovlašćene agencije i predstavnici Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) trebalo da obave razgovore o svim detaljima isporuke ruske vakcine.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)