Poslanica vladike Joanikija: "Neka se umesto mržnje useli u naša srca ljubav prema bližnjima"

Radost praznika nas, kaže vladika, uzdiže iznad naših slabosti i daje nam snagu da odbacimo svaku mržnju

Iako ove godine pravosavni hrišćani Božić po Julijanskom kalendaru obeležavaju u otežanim uslovima, zbog epidemije novog korona virusa ponajviše, to sigurno neće biti prepreka da u svoim domovima dožive punoću praznične radosti, poruka je vladike Joanikija, koji obavlja i dužnost administratora Mitropolije crnogorske primorske.

U Poslanici povodom predstojećeg Badnjeg dana i Božića, Joanikije koji je episkop budimljansko-nikšićki, kaže da dobri hrišćani nikada ne dozvoljavaju da im spoljašnja ograničenja, pa ni epidemiološke mere, koje treba poštovati, ugroze veru, priguše molitvu ili spreče milosrđe.

- Naprotiv! Mnogi ljudi dobre volje, posebno lekari i medicinsko osoblje, od kojih su ne mali broj njih pravoslavni vernici, pokazali su se kao heroji ovog vremena u njihovoj neustrašivoj borbi za spasenje obolelih od smrtonosne pandemije - navodi se u Poslanici, prenosi Tanjug.

Radost praznika nas, kaže vladika, uzdiže iznad naših slabosti i daje nam snagu da odbacimo svaku mržnju i podozrenje i da ljubimo jedni druge.

Božić ćemo, kaže, najlepše proslaviti ako pred kolevkom Bogomladenca Hrista odbacimo naše međusobne podele, stare i nove, koje truju naš život i ugrožavaju budućnost Crne Gore.

"Neka se umesto mržnje i zlopamćenja useli u naša srca ljubav prema bližnjima, neka bude što više bratskih zagrljaja i radosnih božićnih pozdrava, širom naše voljene Otadžbine i cele hrišćanske vaseljene", poručio je Joanikije, uz tradicionalni božićni pozdrav:

- Mir Božji, Hristos se rodi.

Video: Zdravko Krivokapić celiva mošti Sv. Vasilija na Ostrogu tokom liturgije za Lučindan

(Telegraf.rs)