Podgoričanin i Kolumbijci angažovani da ubijaju po Crnoj Gori: Stranci bi dobili po 25.000 evra

Postojao je dogovor da kolumbijski državljani u Crnoj Gori ubiju jednu osobu, te da tri dana nakon tog ubistva napuste zemlju, ali je bilo i dogovoreno da ukoliko bi im poslali da treba još nekog da ubiju da i to urade

Foto-ilustracija: Pixabay

Crnogorska policija i tužilaštvo sprečili su kriminalni plan Podgoričanina Gorana B. i dvojice kolumbijskih državljana Caicedo Bandoja Juan Davida i Costana Casa Jose Aleksandera. Oni su operativnim radnjama došli do saznanja da se priprema jedna ili više likvidacija u Crnoj Gori. Istraga, ipak, nije utvrdila da li se u ovom slučaju radilo o nastavku obračuna kriminalnih klanova i da li je meta trebalo da bude član neke grupe, jer se u optužnici tako nešto ne pominje.

Naime, optužnica protiv ova tri lica podignuta je i dostavljena Višem sudu, pred kojim tek sledi njena kontrola. Postupak je u fazi istrage dobio oznaku tajnosti, prenosi crnogorski Dan.

Pripadnici kriminalne "trojke" početkom 2020. godine postali su članovi kriminalne organizacije koju je na teritoriji Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Turske i Kolumbije formiralo nepoznato lice s ciljem vršenja teških krivičnih dela.

Okrivljeni Caicedo Bendoja Juan David u svojoj odbrani pred Specijalnim državnim tužilaštvom priznaje izvršenje krivičnog dela, te da je u Crnu Goru došao kako bi nekoga ubio, ali da ne zna kada i koga je trebao da likvidira.

Navodi da je te podatke trebalo da dobije kada je došao u Crnu Goru zajedno sa Aleksanderom, a da su svi detalji išli preko "momaka".

Objašnjavajući svoje učešće i radnje, okrivljeni je kazao da ih je, njega i Costana Casas Jose Aleksandera koji je i ranije osuđivan za ubistvo, poslao neki gospodin iz grada Pereire čijeg imena se okrivljeni nije mogao setiti, i da se radi o državljaninu Kolumbije.

U pogledu svog dolaska u Crnu Goru okrivljeni navodi da je, koliko se može setiti, iz Kolumbije za Crnu Goru krenuo krajem februara i početkom marta 2020. Prilikom kretanja dobili su uputstvo da dođu do Beča, potom do Splita a onda prešli u BiH da bi peške prešli granicu sa Crnom Gorom, kada su i uhapšeni.

Okrivljeni navodi da je bilo dogovoreno da on i Costana Casas Jose Aleksander u Crnoj Gori ubiju jednu osobu, te da tri dana nakon tog ubistva napuste Crnu Goru, ali je bilo dogovoreno i da ukoliko bi im poslali da treba još nekog da ubiju da i to urade. U pogledu izvršenja ubistva okrivljeni navodi da je njemu bilo rečeno, odnosno naređeno, da se ubistvo izvrši sa veće udaljenosti, odnosno snajperom. Za ovo planirano ubistvo okrivljeni navodi da je trebalo da dobiju 25.000 evra.

Okrivljeni Costana Casas Jose Aleksander je potvrdio navode svog saučesnika i pojasnio da se u Kolumbiji kada se govori o takvim stvarima ne pominju imena osoba koja o tome razgovaraju, tako da stoga i ne zna pravi identitet osobe koja ga je pitala za ubistvo.

Okrivljeni Goran Brajović u dosadašnjem toku postupka iskoristio je svoje zakonsko pravo i nije iznosio svoju odbranu, odnosno branio se ćutanjem.

Došao da ubije da bi kupio kuću

U optužnici se navodi da su oružje za likvidaciju trebalo da dobiju u Crnoj Gori.

Takođe nije bilo ni određeno ko treba da ubije tog čoveka u Crnoj Gori, da li Costana Casas Jose Aleksander ili okrivljeni Caicedo Bendoja Juan David. Prvi navodi da ume da se koristi oružjem, jer je bio vojnik u Kolumbiji isto kao i okrivljeni Caicedo Bendoja Juan David, te precizira da je u vojsci obučavan da koristi pištolje i puške, ali ne raketne bacače, koje ne ume da koristi.

U vezi dogovora okrivljeni navodi da je bilo dogovoreno da se u Crnoj Gori ubije jedna osoba. Međutim, kaže da to nije bilo ograničeno, već da je bio dogovor da ukoliko pošalju poruku da još nekoga treba ubiti to bi oni i uradili. Okrivljeni u ovom delu navodi da mu je namera bila da učestvuje samo u jednom ubistvu u Crnoj Gori, jer mu je taj novac bio potreban kako bi kupio kuću u Kolumbiji. Navodi da nije profesionalni ubica i da se ne bavi ubijanjem ljudi.

Video: Mesto likvidacije u Atini: Ovde su ubice hladnokrvno izrešetale Škaljarce naočigled dece

(Telegraf.rs)