Branimir nije jedini: Iz hrvatskih zatvora ove godine pobeglo 18 zatvorenika

Iz Pravosudne policije kažu da ih nema dovoljno i da su njihovi radnici prestari

Foto: Interpol

- Ovo nije krivično delo. Niti imamo mogućnosti ikakvog sankcionisanja niti imamo potrebe za tim - rekla je upravnica zatvora u Splitu na pitanje hoće li Branimir Ćaleta odgovarati zbog bekstva.

U sredu je usred Splita, nakon ročišta na sudu, pravosudnim policajcima pobegao Branimir Ćaleta, osumnjičen za ubistvo trudne Ukrajinke 2013. godine. Iako je pronađen i uhvaćen iste večeri, mnogi se pitaju kako je čovek s lisicama na rukama pobegao naoružanim policajcima. Iz Pravosudne policije poručuju da su njihovi službenici prestari i da ih nema dovoljno.

Inače, Ćaleta nije jedini zatvorenik koji je “kidnuo”. Ukupno je ove godine čak 18 ljudi pobeglo iz zatvora, a za to neće snositi baš nikakve posledice, kaže se u prilogu RTL Direkta.

"Verovatno je prevladao trenutak nepažnje i umora"

Ćaletu prilikom bekstva nisu zaustavila ni dva hica koja su pravosudni policajci ispalili u vazduh.

- Ispaljena su dva metka u vazduh, nije se pucalo na njega zbog drugih vozila, pešaka i procenili su da ne mogu da pucaju. A on je bio uporan u bekstvu. Trčali su za njim i umalo ga uhvatili, a onda je to preuzeo MUP - rekla je Ana Svalina, upravnica zatvora u Splitu.

Begunac je uhvaćen nakon više od osam sati potrage, a javnost se pita kako je uspeo da pobegne.

- Koliko sam čuo od njih (pravosudnih policajaca koji su ga čuvali, nap.a.), jedan je otključavao vrata ‘marice’ kao što mi to inače radimo, a drugi je stajao pored zatvorenika. On je to iskoristio. Zašto se to dogodilo? Ne bih hteo nekog da branim, ali verovatno je trenutak nepažnje i umora prevladao - rekao je predsednik Sindikata pravosudnih policajaca Armin Tatarević.

Dvojica pravosudnih policajaca u međuvremenu su suspendovani i udaljeni iz službe dok se postupak ne završi.

Ove godine bilo je čak 18 bekstva zatvorenika i čak tri slična ovom iz Splita kada su zatvorenici bežali dok su ih sprovodili. Prošle godine je uteklo 30 zatvorenika, od kojih dvojica tokom sprovođenja. Početkom godine mediji su izveštavali o bekstvu Srbina iz bolničkog toaleta na hitnom prijemu bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu, kada je 31-godišnji krijumčar ljudima pobegao policajcima koji su ga čekali dok tobože obavi nuždu.

U Hrvatskoj su zatvorenici bežali čak i iz najstrože čuvanog odeljenja zatvora u Lepoglavi. To je uspelo sprskom razbojniku Bojanu Dragičeviću. Istog dana je uhapšen i vraćen pa premešten u zatvor u Puli odakle je ponovno pobegao preskočivši zid. Stigao je do Srbije gde je i uhapšen. On je najpre savio rešetke, a potom skočio s visine od sedam metara.

Jedan od neverovatnijih bekstva izveo je je “sisački Hulk”, razbojnik Damir Šišaković. Tokom bekstva on je polno zlostavljao maloletnicu koju je slučajno sreo.

‘Na rubu smo snaga, ovoga će biti sve više’

Iz Sindikata pravosudnih policajca traže da se zatvorenicima vežu noge. Tvrde da ih je malo te da ih je 60 posto starije od 50 godina. Upozoravaju i na dotrajale lisice.

- Svakodnevno te lisice otvarate, zatvarate, mehanizam jednostavno popusti i treba ih promeniti. Ako imate nekog ko vežba, on ih može i sa spajalicom otvoriti bez problema. Tako se dogodilo i na Županijskom sudu, bilo je sa spajalicom - rekao je Jelenko Krešo, potpredsednik Sindikata pravosudnih policajaca.

Neverovatno je i da Ćaleta zbog bekstva uopšte neće odgovarati.

- Ovo nije krivično delo. Niti imamo mogućnosti ikakvog sankcionisanja niti imamo potrebe za tim - rekla je Svalina.

Za to vreme pravosudni policajci upozoravaju da će ovog biti i sve više jer su oni na rubu snage.

(Telegraf.rs)