Američka "leteća tvrđava" uskoro preleće Balkan: Ide u pratnji NATO aviona

Američka "stratotvrđava" bombarder B-52 u sklopu "Savezničkog neba" preleteće nad Hrvatskom oko 16 sati

Foto: Shutterstock

Šest američkih bombardera B-52 preleće u petak svih 30 članica NATO u pratnji savezničkih aviona, a u hrvatski vazdušni prostor jedan će ući nešto nakon 16 sati te će ga pratiti i avioni Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Programom nazvanim "Savezničko nebo" četiri strateška bombardera će preleteti Evropom, a dva Severnom Amerikom u pratnji 80 borbenih aviona iz čitavog NATO saveza.

Ulazak američkog aviona B-52 u vazdušni prostor Republike Hrvatske očekuje se u 16:14 na dubrovačkom području odakle će uz obalu leteti prema Kvarneru, a zatim prema Zagrebu, navodi se u saopštenju MORH-a. Izlazak iz vazdušnog prostora Republike Hrvatske predviđen je oko u 16:59 na području Bregane.

Prema saopštenju NATO program "Savezničko nebo" omogućiće da se osnaži zajednička obuka i delovanje saveza.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tim povodom je poručio da današnja vežba pokazuje "snažnu predanost SAD-a NATO-u i savezničku solidarnost na delu".

- Dok u jednom danu preleću svih 30 članica NATO američke bombardere prate borbeni avioni iz čitavog Saveza jačajući našu sposobnost da odgovorimo zajedno na svaki izazov. Obuke poput ove pomažu da se osigura ispunjenje naše temeljne misije: odvratiti agresiju, sprečiti sukob i očuvati mir - poručio je Stoltenberg.

Uz američke bombardere leteće avioni iz 20 NATO članica među njima i Hrvatske.

Iz svoje baze u Severnoj Dakoti američki avioni stigli su u Evropu 22. avgusta i učestvovali su u vežbama uz norvešku obalu.

Video: Pre 20 godina NATO bombarderi gađali brdo Pljačkovica

(Telegraf.rs)