Crnogorski šef diplomatije kaže da su Srbi dobrodošli, ali da se pravila za granice moraju poštovati

Srđan Darmanović rekao da Srbi dobrodošli u Crnu Goru, s tim da su "granice otvorene za sve zemlje koje imaju manje od 25 aktivnih slučajeva kovida-19 na sto hiljada stanovnika"

Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

- Odnosi Crne Gore i Srbije prolazili su kroz ciklične faze i pre i nakon obnove crnogorske nezavisnosti. Negativna konstanta u tim odnosima je to što se određeni politički krugovi, svetovni ili duhovni, u Srbiji nikako ne mire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna i suverena država, da je članica NATO i daleko odmakla u pregovorima za članstvo u EU, a pogotovo da se u unutrašnjoj i spoljnoj politici ponaša prevashodno u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima - poručio je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

Konstantno "mešanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, posebno nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti", prema oceni Darmanovića, dovodi do toga "da naši odnosi nesu onakvi kakvi bi trebalo da budu između, kako se stalno u Srbiji ističe, 'bratskih naroda'".

- Retorika koja se protiv Crne Gore koristi je dobro poznata i imala je, u ne tako davnoj prošlosti, teške posledice po čitav region i po samu Srbiju. Ona svedoči da je zvanični Beograd u odnosima sa Crnom Gorom suštinski prihvatio platformu nacionalističkih krugova kao svoju. Nije isključeno da je jedan od razloga ovakve retorike i kampanje i mobilizacija biračkog tela u susret skorim izborima, ali se to ne može prihvatiti kao opravdanje - rekao je Darmanović za beogradski list Danas.

Imajući sve u vidu, kako je rekao, "moram da se saglasim sa konstatacijom da su odnosi između dve države na najnižoj tački od proglašenja nezavisnosti 2006. godine".

Crna Gora za dobrosusedske odnose sa Srbijom

-Što se nas tiče, u regionu se dobro zna da su dobrosusedski odnosi jedan od prioriteta spoljne politike Crne Gore. Samim tim, Crna Gora je uvek težila, i danas teži dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, kakve imamo i sa ostalim zemljama u okruženju. Ali, ne po cenu prihvatanja paternalističkog odnosa koji direktno zadire u političke prilike u našoj zemlji - kazao je on.

Govoreći o tome je li hapšenje vladike Joanikija i sveštenika i zadržavanje u pritvoru 72 sata bilo neophodno, Darmanović je rekao da je to bila odluka pravosudnih organa "po istom aršinu kao prema mnogim drugim građanima Crne Gore koji se tokom lockdown-a nisu pridržavali epidemioloških mera".

- Mi smo, upravo pravovremenom i rigoroznom primenom ovih mera i zavidnom disciplinom građana, uspeli da se izborimo sa pandemijom kovid-19 i postanemo prva 'corona-free' destinacija u Evropi. Prilikom uvođenja epidemioloških mera, Nacionalno koordinaciono telo za borbu protiv zaraznih bolesti nije pravilo razliku među građanima ni po jednoj osnovi, pa su se one odnosile i na sve naše verske zajednice. Država, međutim, nije delovala samo represivno nego smo, kako se epidemiološka situacija menjala, razgovarali sa verskim poglavarima o načinu organizovanja religijskih događaja tokom pandemije. Tako je dogovor uspostavljen i sa SPC, ali je on, u konkretnom slučaju, na grub način prekršen i nadležni organi su reagovali, u potpunosti poštujući propisane zakonske procedure, što je, konačno, i sam vladika Joanikije potvrdio. Mi bismo voleli da se ova situacija mogla izbeći, ali u borbi za zaštitu javnog zdravlja država mora ostati dosledna u primeni neophodnih mera. Sada se postepeno sa ovim merama popušta, ali ne naglo i odjednom - kazao je Darmanović.

Ponavlja da je Vlada Crne Gore "čvrsto opredeljena za dijalog sa MCP, jer smatramo da je to najbolje rešenje za izlaz iz sadašnje situacije u vezi sa primenom Zakona o slobodi veroispovjesti".

Svi koji budu želeli u Crnu Goru - dobrodošli su 

- Dijalog ekspertskih timova Vlade Crne Gore i MCP je uspostavljen pre epidemije i nastaviće se čim se za to steknu uslovi, pretpostavljam uskoro - kazao je crnogorski šef diplomatije.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da je plan Crne Gore da u njoj za deset godina više ne bude Srba, Darmanović kaže da "nažalost to nije prva, ni jedina izjava patrijarha Irineja takve sadržine".

- On je to činio i pre usvajanja Zakona o slobodi veroisposvesti i uverenja. Da je došla od strane nekog drugoga, ova izjava ne bi ni zavređivala neki komentar. S obzirom na to da dolazi od strane srpskog patrijarha, i da smo, pri tome, svedoci mnogo gorih izjava, koje na račun Crne Gore dolaze od strane visokog crkvenog velikodostojnika – gde dešavanja u Crnoj Gori upoređuje sa periodom Otomanske vlasti, a odnos prema SPC karakteriše da je gori od onoga kojeg je imala za vreme NDH – mora se ukazati na zlokobni karakter ovakvih izjava. One su okrenute ka izazivanju podela ili čak mržnje među građanima Crne Gore - rekao je Darmanović.

Podseća da je Irinej nedavno izjavio da se „…u Crnoj Gori stvara nova, crnogorska nacija…“

- Prvi čovek SPC, u dvadesetoj godini 21. veka, pored živih Crnogoraca, koji nisu fantomi nego živi ljudi i čine relativnu većinu stanovnika jedne suverene zemlje, i dalje odbija da prihvati činjenicu da postoji crnogorska nacija!? Ali, za nas u Crnoj Gori, ovo nije iznenađenje - kaže Darmanović.

SPC, kako je rekao, pripada onom delu srpske političke, kulturne i verske elite, čiji negatorski stav prema crnogorskoj naciji traje više od jednog veka i oličen je u tezi da je ona izmišljena i veštačka, da je „komunistički proizvod“.

- Crna Gora je građanska država i tvrdnje o ugroženosti srpskog naroda u našoj zemlji neće naići na plodno tle, niti će ugroziti njenu stabilnost, multietičnost i multikulturalnost, na koje smo veoma ponosni - rekao je Darmanović.

Poručio je da su svi koji budu želeli da dođu u Crnu Goru "kao i uvek, dobrodošli, s tim što su granice Crne Gore otvorene za sve zemlje koje imaju manje od 25 aktivnih slučajeva kovida-19 na sto hiljada stanovnika".

- Verujem da će ova proporcija u narednih par nedelja biti uspostavljena i u Srbiji i da će time biti završene političke interpretacije jedne par excellence zdravstvene mere koja je logičan i odgovoran nastavak dosadašnje uspešne borbe sa epidemijom u Crnoj Gori - zaključio je šef diplomatije.

Video: Episkop Joanikije po puštanju iz zatvora: Ova borba će biti duga, čuvajmo snagu

(Telegraf.rs)