Afera "respiratori" stigla do Njujork tajmsa: "Ništa neobično kad je BiH u pitanju"

Ugovor o uvozu respiratora dobila je firma "Srebrena malina"

Foto: Shutterstock

Afera "Respiratori" iz BiH stigla je i do svetskih medija. Tako "Njujork tajms" prenosi vest o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora u BiH koje je uvezla firma "Srebrena malina", a novac dala federalna vlada.

Nadalje stoji da je maloj kompaniji za preradu voća, bez dozvole za uvoz medicinske opreme, dodeljeno pet miliona evra za nabavku opreme.

- Ali nakon javne rasprave zbog čega je kompanija 'Srebrena malina' dobila unosan ugovor, državno tužilaštvo je otvorilo istragu o mogućoj korupciji i prevari. U svom prvobitnom izveštaju, tužioci su naveli da uvezeni respiratori ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatno lečenje bolesnika s korona virusom. Stoga ih nije preporučljivo koristiti u jedinicama intenzivne nege - piše ugledni list.

Dodali su i da je vlasnik kompanije negirao optužbe da je uvozio respiratore po velikim cenama, te da je koristio svoje poslovne veze u Kini kako bi ostvario ono što je nazvao "humanitarnom misijom", prenosi Klix.ba.

- Ovi navodi nisu iznenađujući kada je BiH u pitanju jer je ona veoma loše rangirana na godišnjoj globalnoj listi korupcije Transparency Internationala. Grupa promatrača prošle godine je BiH postavila na 101. mesto od 180 zemalja - navodi se u tekstu koji je objavio NYT.

(Telegraf.rs)