Misterija bombe pronađene pod "poršeom": Kome je bilo namenjeno pola kilograma eksploziva?

Prema nezvaničnim informacijama, pronađena eksplozivna naprava konstruisana je tako da se aktivira posebno prerađenim mobilnim telefonom

Ilustracija, Foto: Uprava carine

Preduzetnik koji je vlasnik rent-a-kar kompanije u čijem je “porše kareri” u ponedeljak pronađena improvizovana eksplozivna naprava, nije bio raspoložen za razgovor sa novinarima, najviše zbog istrage koja je u toku, piše “Jutarnji list.

Kako navodi taj portal, on je novinare uputio na advokatsku kancelariju “Šooš Maceljski, Mandić, Stanić i partneri” koja ga zastupa, ali ni oni iz istog razloga nisu mogli puno toga da otkriju o događaju.

- U vezi sa vašim pitanjima možemo vam navesti kako je naša stranka u jednoj vrlo neobičnoj i neugodnoj situaciji. Naime, kao vlasnik trgovačkog društva koje se bavi uslugom rent-a-kara odnosno iznajmljivanja vozila, pošto je uočio neki čudan i neuobičan zvuk na jednom od vozila, isto je odvezeno na servis, Zatim je na automobilu pronađena naprava koja potencijalno može da ugrozi vozača, druge osobe i imovinu - stoji u odgovoru advokata.

- Trenutno se provodi kriminalističko istraživanje, naš klijent u potpunosti sarađuje s policijskim službenicima u pravcu utvrđivanja svih činjenica, a zbog obaveze čuvanja tajnosti podataka iz istrage i ozbiljnosti događaja koji bi kod svakog izazvao nelagodnost i strah, molimo vas za razumevanje situacije u kojoj se naša stranka - dodaje se u odgovoru advokatske firme koja zastupa 43-godišnjega preduzetnika.

Meta napada

O čitavom događaju koji je uznemirio vlasnika vozila i zaposlene u poršeovom centru na Jankomiru, oglasila se i zagrebačka policija. Organi reda su saopštili kako su 11. maja oko 12 sati u autoservisu u Škorpikovoj ulici na Jankomiru, na automobilu stranih registarskih tablica u vlasništvu trgovačkog društva iz Nemačke koji koristi 43-godišnjak, “prilikom servisa automobila pronađene eksplozivne naprave koje su policajci deaktivirali”.

Kako nezvanično saznaje “Jutarnji”, i preduzetnik i policija zajedno pokušavaju da rekonstruišu sled događaja kako se i kada naprava našla u vozilu, odnosno kome je bila namenjena.

Premda je policija navela da je korisnik vozila bio 43-godišnjak, iz izvora bliskih tom muškarcu može se čuti kako je ono bilo namenjeno za iznajmljivanje, što, kako piše hrvatski portal, sugeriše da je “porše” navodno bio na korišćenju kod drugih osoba, pa je moguće da su meta bile te individue, a ne on.

Protiv preduzetnika vođeni postupci za manja kaznena dela

Jutarnji ističe da je 43-godišnji preduzetnik imao u prošlosti problema sa zakonom, te su protiv njega vođeni sudski postupci za manja kaznena dela iz sfere tržišnog kriminala.

Prema nezvaničnim informacijama, pronađena eksplozivna naprava konstruisana je tako da se aktivira posebno prerađenim mobilnim telefonom. Naime, počinitelj je mobilni uređaj spojio tako da se pozivom na tačno određeni telefonski broj tog telefona aktivira oko pola kilograma plastičnog eksploziva koji je bio smešten pod hladnjakom motora.

Reč je o količini plastičnog eksploziva koja bi bez svake sumnje, ako bi bio aktiviran ubila i vozača i sve osobe koje bi se zatekle u vozilu u trenutku detonacije. Da li je eksploziv postavljen sa namerom da se neko samo zaplaši, ili je nešto mnogo gore, pokazaće istraga.

(Telegraf.rs)