Banjalučanka Nina i njen sedmogodišnji sin dane izolacije provode u čišćenju zapuštenih obala Vrbasa

Nina kaže da već duže vreme oseća potrebu da u svom naselju radi nešto korisno, ne samo za sebe, već i za druge

Foto: Nina Bašić

Banjalučanka Nina Bašić dane izolacije odlučila je da provede na jedan drugačiji način od većine ljudi. Ona, naime, nije u kući, već svaki slobodan trenutak koristi da sa svojim sedmogodišnjim sinom Vojinom čisti zapuštene obale Vrbasa.

Nina kaže da već duže vreme oseća potrebu da u svom naselju radi nešto korisno, ne samo za sebe, već i za druge.

- Vesti o ekološkim katastrofama je sve više, a za njih smo odgovorni, niko drugi, nego mi, ljudi. Time je i moja potreba da učinim nešto povodom toga na ličnom nivou bila sve hitnija. Odlučila sam se da poštujem načela Zero Waste načina života. U suštini, to je svakodnevni trud i edukacija kako da proizvodimo što manje otpada pogubnog za našu planetu. Počela sam sa najosnovnijim, obavezno noseći ceger za kupovinu, preko neophodnih potrepština za domaćinstvo, do aktivizma. Tako je nastala i ova ideja. Živim u blizini svima dobro poznate Banjalučke pivare, koja je na obali reke Vrbas. Do mosta u Bulevaru Milutina Milankovića vodi predivno šetalište sa biciklističkom i pešačkom stazom sa obe strane kolovoza i novim drvoredima, a onda dođete do prostranih plaža Vrbasa. Prekrasno za doći sa porodicom i provesti lepo poslepodne - kaže Nina Bašić za BUKU.

Ona dodaje da su stanovnici i posetioci ovog naselja potpuno zapostavili lepote onoga što imaju, nemarno ostavljajući smeće iza sebe, čime zagađuju svoj grad i svoju reku, i loš su primer svojoj deci.

- Zato sam se dogovorila sama sa sobom, svaki dan kada izađem da prošetam, skupiću jednu vreću smeća. Počela sam od prostora ispred zgrade, gde se dečica svaki dan igraju, jer vlast još uvek nije napravila obećano igralište, a onda je došao virus korona. Potreba da budem u prirodi i kraj vode je postala još jača, s obzirom na to da smo prinudno zatvoreni, ali ne samo kod mene, već ovih dana, i kod velikog broja mladih ljudi. Iz ljubavi prema gradu i prema prirodi, odlučila sam da očistim to 'okupljalište - ističe ona.

Sa Ninom u akciji čišćenja učestvuje i njen sedmogodišnji sin. Nina kaže da su deca najčistija stvorenja, oni osete patnju prirode, životinja i veoma su saosećajni prema njima.

- Takav je i moj dečak. Za njega nije shvatljivo da se baci i jedan mali papirić na zemlju, kada postoji predviđeno mesto za to, kontejner. Uvek kaže kako bi oštro kažnjavao onog ko baca smeće. Zato se svaki put raduje kada 'idemo do Vrbasa', jer kroz igru radimo nešto korisno i lepo za Majku Prirodu. Moje mišljenje je da moramo biti najbolji primeri svojoj deci, kako bi i oni bili dobri ljudi. Naša odgovornost je da napravimo bolji svet za njih, jer su starije generacije ostavile i, i dalje ostavljaju ogroman dug koji ćemo morati da vraćamo. Zato moramo delovati danas, da bi naša deca živela u zdravoj sredini - ističe Nina.

Nina se u čišćenju fokusirala na lokacije Lazarevu/Trapistima, a tu je najviše našla konzervi i flaša piva.

Video: Dok su ljudi izolovani po kućama, gradove polako osvajaju životinje

(Telegraf.rs)