"Sedam sati sam tražio tatu po KBC-u": Nikolu odvezli u bolnicu jer je teško disao, usledila drama

Nikolin sin kaže da je punih sedam sati tražio svog oca u KBC Split

Dijan Paligorić iz Splita satima je u Kliničkom centru Split tragao za svojim ocem kojeg su odvezli u bolnicu jer je imao problema sa disanjem, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Po mog oca Nikolu (88) koji živi u Karamanovoj ulici, došli su vozilom Hitne pomoći i odvezli ga u bolnicu. Iako nije imao povišenu telesnu temperaturu, medicinska ekipa došla je po njega jer je teško disao, a inače je hronični bolesnik. Tokom zadnjih pet meseci imao je četiri teške operacije, pa je njegovo odvoženje u bolnicu s obzirom na njegovo celokupno zdrastveno stanje i životnu dob bilo očekivajuće - kaže Dijan.

Njegovog oca su u bolnicu doveli s Poljuda za desetak minuta.

- Oko 8 sati otac me nazvao na mobilni, budući da ne stanujemo zajedno i rekao mi je da se nalazi u bolnici, ali da ne zna je li na Firulama ili Križinama, kao ni na kojem je odeljenju. Nakon nekoliko progovorenih reči njemu se ugasio telefon, jednostavno mu se ispraznila baterija. Svestan činjenice da u bolnicu ne mogu zbog korona virusa i činjenice da ne mogu više da dođem do oca preko mobilnog, već nešto posle 8 sati počeo sam da zovem po KBC-u kako bih saznao gde mi je otac smešten - kaže Dijan.

On kaže da se njegova "telefonska odiseja" završila tek oko 14.45.

- Tada sam napokon uspeo da saznam da mi je otac u bolnici na Firulama, i to na intenzivnoj nezi. Da bih došao do te informacije morao sam doslovno da nazovem svako bolničko odeljenje na Križinama i Firulama. I niko od njih nije znao gde mi se otac nalazi. Samo su mi govorili zovite “ovaj ili onaj” broj ili to odeljenje - tvrdi Dijan.

“Šetanje” bolnicom preko telefona šokiralo je Splićanina.

- Svi potencijalni pacijenti i njihove porodice trebalo bi da imaju mogućnost da pozovu samo jedan bolnički broj gde bismo trebali da dobijemo informacije gde se nalazi neki pacijent, odnosno član naše porodice. Ovako sam morao da oduzmem podosta radnog vremena onima koji su sa mnom razgovarali i pokušali da mi pomognu - tvrdi Dijan.

- U doba svih mogućih čuda tehnike meni je trebalo gotovo sedam sati da u bolnici pomoću telefona “lociram” svoga oca. Napominjem, on nije bio prevezen u KBC u privatnom aranžmanu, već je dovezen vozilom Hitne pomoći, pa je valjda negde morao da postoji “trag” gde su ga prevezli - ogorčen je Splićanin.

On kaže da zna da su svi fokusirani na krizu oko koronavirusa.

- Znam da medicinari imaju strašno puno posla, ali isto tako znam da svi mi koji u ovom trenutku imamo nekoga svog u bolnici moramo da imamo mogućnost u najkraćem mogućem roku da saznamo gde se nalazi član naše porodice i u kakvom je stanju - zaključuje Paligorić.

Iz KBC Split se nisu oglašavali povodom ovih navoda.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Respiratorna infekcija ne prolazi tek tako: Kon savetuje da svako sa simptomima ide u ambulantu

(Telegraf.rs)