Kako su izgledali molebani i litije "za spas srpstva" ulicama Crne Gore prvog dana u 2020. godini

Skupovi su protekli bez ikakvih incidenata

Printskrin: Youtube/Pobjeda

U crkvama u Nikšiću, Beranama, Tivtu, Baru, Žabljaku i Plužinama prvog dana Nove godine održani su molebani, a potom su desetine hiljada vernika organizovali litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Više hiljada građana Berana okupilo se ispred zgrade opštine, odakle su u mirnoj litiji prošetali do manastira Đurđevi stupovi, gde je služen moleban.

Među građanima su bili predsednik opštine Dragoslav Šćekić i brojni lokalni funkcionera iz vladajuće koalicije "Zdravo Berane" i Demokrate. Moleban je u porti manastira služio protojerej Dragan Ristić, koji je okupljene pozvao da se i dalje sabiraju u odbrani svetinja.

Građani su se, kao i prethodnih dana, mirno razišli nakon molebana, a policija je sve vreme obezbeđivala bezbedan prolaz građanima na prelazima ulica i saobraćajnica.

Molebni kanon Presvetoj Bogorodici služen je sinoć i u Crkvi Svete Petke u Pljevljima u prisustvu brojnih vernika. Litija predvođena sveštenstvom portom je krenula ulicama grada, mnogi su nosili ikone, a sinoćnji skup bio je najmasovniji do sada.

- Ovih dana pojedini, ne znajući šta je Crkva, pozivaju nas da se vratimo u hramove. Gde da se vratimo, kad nam ih oduzimaju i teraju nas na ulicu - navedeno je u saopštenju Odbora za odbranu svetinja.

Žabljačani su i sinoć bili u litiji nakon molebana održanog u Crkvi Svetog Preobraženja. U gradu podno Durmitora danima protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Par stotina vernika Mitropolije crnogorsko-primorske sinoć je ponovo prošetalo ulicama Tivta.

Nakon molebana, kojeg je u crkvi Svetog Save služio tivatski paroh, otac Petar Petrović, vernici su, noseći krst i zastavu Mitropolije crnogorsko-primorske, ali i veliki transparent na kome je pisalo "Mi smo vojska patrijarha Pavla – Boka ne da svetinje". U litiji su prošetali tivaskim ulicama i zaustavili se ispred zgrade opštine.

Tu im se, u ime organizatora, obratio Slobodan Bulajić, koji je rekao da su se okupili na molebanu da brane crkvu, Ostrog i Cetinje, grobove predaka i svetinje.

- Milo Đukanović, poslednji evropski diktator koji je iz male Crne Gore izvukao toliko bogatstvo da se prema pisanju engleskog Independenta, svrstao među najbogatihjih 20 državnika u svetu. Pošto je ekonomski uništio, mogu tako reći, zemaljsku Crnu Goru, posegnuo je i ka nebesima, ali ne da se pokaje, nego da uništi onu duhovnu, večnu Crnu Goru, Crnu Goru Petrovića i Marka Miljanova, koju naravno, uništiti ne može - rekao je Bulajić.

Skup koji je obezbeđivalo dvadesetak policajaca, protekao je bez incidenata, a vernici su se na kraju litije mirno razišli.

(Telegraf.rs)