Izbori neće promeniti odnos prema Srbiji: "Hrvatska je zarobljenik prošlosti, a Kolinda niže greške"

Jovan Kovačić, predsednik organizacije "Ist vest bridž" (EWB) i član izvršnog komiteta Trilateralne komisije rekao je za Telegraf.rs da je veoma teško predvideti kakav će ishod predsedničkih izbora u Hrvatskoj da bude

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/EMMANUEL DUNAND/Youtube/N1/Osjecka TV

Debata hrvatskih predsedničkih kandidata koja je održana sinoć u Hrvatskoj izazvala je brojne reakcije. Građani ove zemlje na birališta izlaze u nedelju, a ankete i dalje ne pokazuju jasno ko je favorit. Predsedničku kampanju je ove godine obeležila nacionalistička retorika, a kako smatraju analitičari, bez obzira na to ko pobedi, politika prema Srbiji će ostati nepromenjena.

Jovan Kovačić, predsednik organizacije "Ist vest bridž" (EWB) i član izvršnog komiteta Trilateralne komisije rekao je za Telegraf.rs da je veoma teško predvideti kakav će ishod izbora da bude, ali da se sa sigurnošću može reći da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u poslednje vreme pravi grešku za greškom.

Kako navodi, poslednja u nizu je izjava da su hrvatske bezbednosne službe korumpirane.

- Sinoć je rekla da su bezbednosne službe korumpirane i to je skandal. Ona je na čelu tih službi poslednjih pet godina. Sama sebi je pucala u nogu, i to pred izbore, a u poslednje vreme ima seriju vrlo kontraproduktivnih izjava - naveo je on.

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović; Foto: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP

S obzirom na to, raste šansa njenim rivalima. Ipak, kako dodaje, građani će biti pred izborom "manjeg od tri zla", misleći na kandidate Zorana Milanovića i Miroslava Škora.

- Milanoviću raste šansa da je pretekne - rekao je on, dodajući da bi on mogao da bude rival trenutnoj predsednici u eventualnom drugom krugu izbora.

Kada je u pitanju kampanja, Kovačić kaže da se ona svela na nacionalističku retoriku. Dodaje da to nije ništa neobično pred izbore, ali da Hrvatska definitivno ne može da se pomiri sa prošlošću i da je to sputava da ide dalje.

- Kampanja je svedena na tu retoriku, tu nema nikakvog pogleda u budućnost. Hrvatska ne može da se pomiri sa prošlošću i to je sputava da ide dalje. Ne može da prelomi, da ostavi istoriju iza sebe i da počne da gradi nove odnose i novo društvo - dodao je on.

Sagovornik Telegrafa kaže da je veoma teško predvideti ishod izbora: Jovan Kovačić Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Kako kaže, Hrvatska je "zarobljenik prošlosti", te će i odnos prema Srbiji, ali i prema drugim zemljama, stoga ostati nepromenjen.

- Kolindina baza su upravo ti ljudi iz rata, ona ne može njih da se odrekne. Nemaju oni snage da išta menjaju kada je u pitanju politika prema Srbiji. Oni su zarobljenici svega što se dogodilo pre 25 godina i izgleda da će morati da prođe cela jedna generacija da bi se iščupali iz toga - naglasio je on.

Da podsetimo, u debati koja je održana sinoć, predsednički kandidati su vreme posvetili i Srbiji i ćiriličnim tablama u Vukovaru.

Aktuelna predsednica izjavila je da će Hrvatska da insistira na ispunjavanju kriterijuma za Srbiju koja, kako je rekla, "mora da se suoči sa svojom prošlošću" i "dožovi katarzu onoga što je uradila Hrvatskoj i drugim susedima".

Miroslav Škoro je istakao da neće dići ruku za ulazak Srbije u EU dok se ne reše pitanja nestalih, granice, ratne odštete, kulturnog blaga i arhiva koji se nalaze u Beogradu.

Zoran Milanović je rekao da je pitanje da li Hrvatska ima interes da to uradi.

- Sa članicama bivše Jugoslavije u robnoj razmeni imamo 30 odsto izvoza. Jedno je Vučić, drugo je Srbija - rekao je on.

Takođe, kandidat Ivan Pernar naveo je da ne mrzi Srbe ni Srbiju i da ih smatra bratskim narodom, ali da se iz ljubavi protivi ulasku Srbije u EU jer to može da dovede do "demografskog sloma i ekonomskog uništenja".

Dalija Orešković smatra da Hrvatska treba da se pita o ulasku Srbije u EU, a Anto Đapić navodi da je srpska politika nepromenjiva prema Hrvatskoj od rata do danas i da o ulasku Srbije treba da se pita narod u Hrvatskoj, na referendumu.

(Telegraf.rs/N.Z.)