Borba sa vatrenom stihijom kod Šibenika i dalje traje, neka mesta evakuisana, gašenje otežava vetar

Čak 230 vatrogasaca celu noć se borilo s požarom

Printskrin: Youtube/CROPIX

Čak 230 vatrogasaca celu noć se borilo s požarom kod Šibenika, oni su uz velike napore uspeli da spreče štete na objektima, ali je požar zahvatio ogromno područje.

Vatrogasni zapovednik Damir Dukić rekao je za Hinu da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte. Prema njegovim rečima, sitaucija je puno bolja nego sinoć i nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tokom cele noći, jer je duvao jugo.

On je upozorio je da je prostor koji je zahvatio požar dosta velik i da je u pitanju velika borova šuma, pa je teško bilo šta predviđati.

Radio Šibenik javio je rano jutros da požari i dalje divljaju, a da je i dalje ozbiljno kod Jurasa i Podlukovnika gde je policija odredila evakuaciju. Deca i stariji su premešteni na sigurnije. Vatra je stigla i do Vrulja.

U gašenju požara na Hvaru takođe su uključeni kanaderi i "er traktori". Požar se proširio na Bilice, javlja Šibenski portal. Rano jutros stigla su dva kanadera i dva "er traktora", ali je stanje i dalje teško.

– Stigao je do zaseoka Slavice u Bilicama. U jednom trenutku prebacio je prema Grubišićima, ali to smo uspeli da saniramo. Osim Mihaljevića i Jurasa, imamo jedan deo požara koji ide na brdo Krtolin prema vetrenjačama – govori Milošević.

Prema rečima nadležnih službi u Šibeniku, situacija je i dalje loša. Površina koju je zahvatila vatra je velika i jugo stvara probleme, jer sporadično rasplamsava vatru na pojedinim lokacijama.

Vatrogasnim ekipama i vojsci pridružile su se noćas i zadarske kolege.

Za saobraćaj je zatvoren put DC116 Zaraće-Milna na Hvaru zbog požara koji je tamo buknuo noćas.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)