Ispovest srpskog sezonca u Hrvatskoj: Nije bilo svejedno, ali posle ovih reči gazde sve je drugačije

U Hrvatskoj radi više od 20.000 stranaca, a svaki drugi je iz Srbije

Foto: Shutterstock, Pixabay

U Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Republike Srbije i oni uglavnom rade u građevinarstvu, dok su sezonci najviše angažovani u turizmu i ugostiteljstvu, objavljeno je u četvrtak u reportaži portala "poslovi.infostud.com", poznatom subotičkom portalu za zapošljavanje u Srbiji, koji je namenjen poslodavcima i onima koji traže posao.

U Hrvatskoj, prema podacima iz te zemlje, trenutno radi oko 23.000 stranaca, a gotovo svaki drugi je iz Srbije.

Jedan od njih je Nemanja Pavlović koji na hrvatskoj obali radi kao sezonac. Zaposlio se kao picamajstor, njegove gazde su zadovoljne i spremne su da mu ponude radni odnos tokom cele godine, a i sam Nemanja nije imao nikakva loša iskustva zbog svog porekla.

- Stavio sam oglas da tražim picamajstora i tako dođem do jednog dečka koji mi predloži Nemanju, koji sad radi kod mene. Dečko je mlad, neiskvaren i jedno od pitanja koje mi je postavio je bilo: "Kakvi su odnosi između Hrvata i Srba kod nas"? Rekoh mu: "Dečko dragi, dok radiš, dok ne ističeš svoje, niko te neće dirati, ali ne zaboravi ko si, šta si i odakle si, ne stidi se toga" - naveo je poslodavac Šime Jakovljević, ugostitelj iz Vodica.

Sve više srpskih sezonaca radi u Dalmaciji; Foto: Pixabay

Nemanja Pavlović je prihvatio posao zbog jednostavne računice - plata je dvostruko veća nego u Crnoj Gori.

- Da nije dobro, prvim autobusom bih došao kući. Čuo sam razna iskustva i nije mi baš bilo svejedno, na prvu. Ali sam ipak odlučio da dođem i nakon dva meseca sam zadovoljan svim uslovima - ljudima, kolegama, šefovima, gazdom, gazdaricom - kaže Nemanja.

Problema zbog toga što je iz Srbije - nema.

- Ama baš nikakvih problema nema. Svi su me prihvatili. Nije sad da idem po gradu i oblačim majice s natpisom "Srbija", da se glupiram, nisam takav, ali gde god da odem, u prodavaonicu, na plažu, u kafić, klub, tu u restoranu, s kolegama - niko, ama baš niko ništa nije rekao - dodaje on.

Po podacima MUP-a Hrvatske, sezonci iz Srbije su najviše zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, na sledećim poslovima: pomoćni radnik u turizmu, konobar, kuvar i turistički animator.

Državljani Republike Srbije u Hrvatskoj mogu raditi na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.

Za one koji poseduju hrvatski pasoš ovo ne važi, njih tretiraju kao domaće državljane, zaključuje se u reportaži pod naslovom "Hrvati traže još sezonaca iz Srbije, iako ih je tamo već 10.000".

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)