Torcida se oglasila povodom prebijanja Srba na Braču, u saopštenju spominju i Domovinski rat

U saopštenju ističu da je kolektivizovanje krivice nedopustivo i zlonamerno

U noći između subote na nedelju u Supetru na Braču napadnuto je nekoliko sezonaca, a stradao je i lokalni vatrogasac koji je stao u njihovu obranu. Sezonci su napadnuti jer su neki od njih, iako su svi iz Hrvatske, srpske nacionalnosti.

Privedena su dvojica napadača, ali su danas puštena. Protiv njih je podignuto više prijava. Prema rečima svjedoka, u napadu je učestvovalo oko petnaestak ljudi.

Tog dana se u Supetru održavao "Torcida kup", a sumnja se da su upravo posetioci tog događaja učestvovali u napadu. Zbog toga je gradonačelnica Ivana Marković uskratila novčanu i svaku drugu pomoć organizatorima ovog turnira.

TORCIDA ODBACUJE ODGOVORNOST

Povodom nemilog događaja oglasila se i navijačka grupa "Torcida", tačnije njihov ogranak iz Brača. U saopštenju, između ostalog, ističu da je kolektivizovanje krivice nedopustivo i zlonamerno. Takođe dodaju dodaju da ono što se dogodilo nije i ne može biti pod kontrolom "Torcide Brač".

- Na osnovu izjavama lokalnih političara povodom nemile situacije koja se dogodila u Supetru oko 4. sata ujutro, osećamo potrebu da obavestimo javnost da je takvo kolektivizovanje krivice, pre bilo kakvog zakonskog utvrđivanja činjenica, usmerene na Torcidu Brač nedopustivo i zlonamerno, te isključivo usmereno na prikupljanje jeftinih političkih bodova.

Naime, "Torcida Brač" je dana 8.6.2019. (subota) organizovala 6. izdanje turnira u malom fudbalu "Torcida Brač Kup", koji se bio na programu od 18:00 do 22:00 sati, bez ijednog incidenta, dok je karakter turnira, kao i svake godine do sada, bio humanitaran.

No, ono što se dogodilo u kasnim noćnim satima nakon turnira nije i ne može biti pod kontrolom "Torcide Brač", niti mi kao organizacija možemo da snosimo sankcije za takva nedela. Međutim, delu medija i javnosti, a pogotovo lokalnim političarima na vlasti u Supetru, to nikako nije jasno, (a trebalo bi biti), pa primenjuju metodu kolektivne krivice uz najavu ''večne zabrane'' korišćenja betonskog fudbalskog igrališta i ukidanja novčane potpore "Torcida Kupu", čime se stvara utisak da je taj turnir egzistirao na grbači gradskog proračuna, što nije istina.

Nepobitna činjenica je da je gradonačelnica Supetra tu, inače simboličnu finansijsku podršku, ukinula još pre dve godine, kao što nam je uskratila i dozvolu za izradu grafita posvećenog stradanju Vukovara u Domovinskom ratu.

Na kraju želimo da istaknemo da je ovaj turnir prepoznatljiv upravo iz svog humanitarnog karaktera, a koji sada žele da zabrane zbog izolovanog incidenta, te da se celokupan novac koji od turnira svake godine prosleđuje u humanitarne svrhe, bilo da se radi o pomoći ljudima s Brača ili ljudima iz drugih delova Hrvatske, obnovi vukovarskog vodotornja, poplavljenim područjima ili bivšim igračima Hajduka. Stoga ne dozvoljavamo i odbijamo da se na takav način blati naša grupa i svi članovi "Torcide Brač!" - navodi se u saopštenju.

VIDEO: Hrvatski huligani demolirali srce Srbije

(Telegraf.rs/Index.hr)