Albanca iz Zagreba zovu "Dobri duh": Siromašnima deli hleb koji proda, a policija ga kažnjava zbog toga
- Ne mogu ja, zaboga, neprodati hleb uveče, kad zatvorim pekaru, da stavim u vreću i bacim ga u smeće, to bi me bolelo više od ičeg - rekao je pekar
Azgan Kenaj sa Kosova drži pekaru u delu Zagreba poznatijem kao Trešnjevka. Ono po čemu je ovaj Albanac poznat širom Hrvatske je njegovo dobročinstvo. Čak ga je i inspekcija u nekoliko navrata kažnjavala jer je sav neprodati hleb delio siromašnima. Zato ga zovu i dobrim duhom svog kvarta, kao i grada. On je i dobitnik priznanja "Ponos Hrvatske".
- Ne mogu ja, zaboga, neprodati hleb uveče, kad zatvorim pekaru, da stavim u vreću i bacim ga u smeće, to bi me bolelo više od ičeg - rekao je on.
Razlog što smo pronašli priču o pekaru iz Zagreba je pričica koje se prisetila jedna tviterašica iz Kragujevca, koja je u Zagrebu bila u poseti ćerki. Verovatno se pekara prisetila posle protesta ispred pekare u Borči.
POSEBAN SENDVIČ
Pođemo muž moje ćerke i ja kod nje u bolnicu, on mi pokaže pekaru i ispriča da je jednoga dana svratio da ljubimici kupi sendvič sa pršutom.
- Gde nosiš? - pitao ga Azgan.
- U bolnicu.
- Onda mora poseban da se pravi - odgovori Azgan, pa u pola pravljenja ponovo pita: - A kome?
- Supruzi - odgovori zet - trudna je.
- Aaaa, pa onda mora baš poseban - pa uzme opet drugi da pravi.
"Pričasmo do bolnice o tom sendviču, o tom čoveku, o ljudima. I to je to. Ako je albanski sendvič, to ima veze s politikom, nikako s ljudima. Ako je srpska čokoladica, to opet ima samo veze s politikom, nikako s ljudima. Sledeći put kad odem u Zagreb, idem kod Azgana da pojedem šta god."
GREH JE BACATI HRANU
Roditelji su Azgana naučili da je greh bacati hranu i to je jedino čega se on slepo drži. Njegova je filozofija krajnje jednostavna, a predivna: "Kad sam primetio da neki ljudi oko mene gladuju, nisam razmišljao, podelio sam s njima ono što sam u njihovom, a i svom gradu proizvodio – hleb!". Pomaže ljudima, priznaje na jedvite jade, i na druge načine, ali ne želi da otkrije kome i kako.
(Telegraf.rs)