Grip "kosi" po Prištini i regionu: Od posledica akutne respiratorne infekcije preminulo najmanje 35 ljudi

Vakcinacija je najbolja preventivna metoda protiv gripa

Na Infektivnoj klinici u Prištini dve osobe su preminule od posledica gripa početkom ove nedelje, a od 1. oktobra prošle godine registrovano je 18.000 obolelih, prenosi Tanjug. Na toj klinici hospitalizovano je 14 pacijenata zaraženih virusom gripa, rekao je direktor klinike Hamdi Ramadani, prenela je RTK 2.

Reč je o hroničnim bolesnicima koji nisu vakcinisani protiv sezonskog gripa.

- Vakcinacija je najbolja preventivna metoda protiv gripa, na žalost svi hospitalizovani nisu bili vakcinisani, a reč je o težim bolesnicima - rekao je direktor klinike.

Da li možete dobiti grip od vakcine protiv gripa? Foto-ilustracija: Profimedia, Pixabay

Od posledica teške akutne respiratorne infekcije preminula su tri pacijenta u Republici Srpskoj, piše srpskainfo.com. Univerzitetski klinički centar RS prijavio je da je jedan pacijent, srednjih godina, koji je bio pozitivan na virus gripa A(H1)pdm09, preminuo od posledica teške akutne respiratorne infekcije.

I bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj prijavila je da je preminuo pacijent srednjih godina, koji je takođe bio pozitivan na virus A(H1)pdm09, kao i bolnica "Trebinje".

– Podsećamo da je, zbog dužeg boravka u zatvorenom prostoru i mestima gde borave veće grupe ljudi, neophodno primenjivati mere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kom živimo i radimo. Preporučuje se redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kijanja i kašljanja, kao i često provetravanje prostorija. U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u ustanovama za trajni boravak – saopštili su iz Instituta.

Preventiva pranje ruku toplom vodom i sapunom, Foto: Telegraf

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Hrvatske u poslednjih nedelju dana od gripa je umrlo još 20 ljudi, pa je zabeleženo da je ukupan broj žrtava gripa do četvrtka po podne bio - 29.

Desetomesečni dečak preminuo je na Institutu za dečje bolesti KC Crne Gore, koji je pre nekoliko dana primljen sa ozbiljnim respiratornim problemima. Lekari sumnjaju da je dečak druga žrtva gripa u Crnoj Gori. U ponedeljak je umro dvoipogodišnji dečak iz Ulcinja.

Podgorički mediji prenose da uzrok smrti bebe još nije poznat, a tužilaštvo je po službenoj dužnosti pokrenulo istragu.

VIDEO: Zaspao je za volanom i ubio nekog, a nije znao da ima bolest zbog koje nevini ljudi postaju ubice

(Telegraf.rs)