Migranti iz Bihaća smešteni u prostorije bivše fabrike, a na graničnom prelazu između BiH i Hrvatske izbeglice štajkuju glađu

U znak protesta pojeini migranti su trakama prekrili usta i oči, dok se mnogi vide kako šetaju između šatora i po putu

Migranti iz Ðačkog centra Borići u Bihaću od jutros se premeštaju u privremeni centar za smeštaj migranata u nekadašnjoj fabrici "Bira" gde će ostati do daljeg, a migranti u Velikoj Kladuši na Graničnom prelazu Maljevac još su pod vedrim nebom.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) saopšteno je da će premeštanje ranjivih kategorija migranata i bezbednosnu situaciju u Bihaću, prenosi Klix.ba.

Kako se navodi, u fabriku "Bira" koja je juče otvorena za smeštaj migranata stiglo je blizu 120 migranata, među kojima su većinom porodice, deca bez pratnje i druge ranjive kategorije koje su spavale u šatorima i drugim improvizovanim skloništima u parku Ðačkog doma u Borićima.

Nekadašnja fabrika "Bira" ima 450 mesta, a za migrante su obezbeđeni gumeni šatori i kontejneri prilagođeni za zimske uslove.

Kada se radi o migrantima iz Velike Kladuše iIz IOM-aističu da migranti u Velikoj Kladuši u blizini GP Maljevac svakodnevno dobijaju tri obroka, i da je premeštanje iz Ðačkog doma prioritet s obzirom na to da je u njemu i okolo njega boravilo više od 1.100 pojedinaca.

Agencija AP prenosi da su migranti koji se nalaze na graničnom prelazu BIH i Hrvatske započeli štrajk glađu jer ih Hrvatska ne pušta da uđu na njenu teritoriju.

U znak protesta pojeini migranti su trakama prekrili usta i oči, dok se mnogi vide kako šetaju između šatora i po putu.

(Telegraf.rs/Tanjug)