Svi su na Fejsbuku počeli da tuguju kada su videli baka Đurđu (85) koja na ulici prodaje cveće, a sada se oglasila i njena unuka (FOTO) (VIDEO)

Iz brojnih komentara se saznalo da se bakica zove Đurđa, da ima 85 godina i da na tom mestu cveće prodaje više od tri decenije, od ujutro do uveče, leti i zimi

Jedna fotografija koja se pojavila na socijalnim mrežama u Makedoniji rastužila je Fejsbuk zajednicu. Na njoj se vidi starica kako sedi ispred jednog tržnog centra u naselju Karpoš 3 u Skoplju i prodaje cveće.

Šareno cveće iz Sivog doma: Kako izgledaju biljke koje gaje maloletnici iz Vaspitno-popravne ustanove

Baku je fotografisao i sa njom razgovarao Gorjan Jovanovski, koji je potom na svojoj Fejsbuk stranici napisao da se bakica muči prodajući cveće da bi prehranila unučad.

- Ja sam, sinko ovde od kad su postavili temelje Tineksa. Imam supruga koji je 24 godine vezan za postelju, snaja mi je umrla pre više godina, a dvoje unučadi je ostalo sa mnom. Za njih ovo radim svaki dan, dinar da odnesem kući. Ništa loše nisam učinila u životu, a samo nesreća nas prati. Cveće me raduje, vesele boje, evo - vidi ovo cveće, jutros je brano, sveže - napisao je Gorjan Jovanovski na svom Fejsbuku ispod fotografije neznane bakice.

Istog trenutka se oglasila Fejsbuk zajednica apelujući da se pomogne bakici, kada su već zakazale socijalne službe, ako ništa drugo ono bar da svako od nje kupi po neki cvetić.

Iz brojnih komentara se saznalo da se bakica zove Đurđa, da ima 85 godina i da na tom mestu cveće prodaje više od tri decenije, od ujutro do uveče, leti i zimi.

- Ona na tom mestu prodaje cveće od kad pamtim, još dok sam bila dete. Njeno cveće em je lepo, em puno ljubavi - napisala je Elena Šot.

O bakici je pre pet godina snimljen i kratak dokumentaran film. Autor filma je pitao bakicu šta je čini najsrećnijom.

- Cveće - odgovorila mu je bez razmišljanja.

- Šta biste savetovali mladima? - bilo je sledeće pitanje.

Pogledala me je i rekla:

- Kako može žena kao ja da da bilo kakav savet. Život je težak. Moj muž i ja smo jedva nekako preživljavali. Moj sin samo što se oženio. Njega i njegovu ženu je Bog blagoslovio sa dvoje dece. Jednog leta su otišli na odmor u Bugarsku. Na njihovom putovanju njegova žena je poginula u saobraćajnoj nesreći. Ostalo je na nama da se brinemo o našim unucima. A, savet ? Nemam nikakav savet. Ja samo radim što mora da se radi.

Kada se socijalnim mrežama pronela priča o bakici Đurđi, na svom Fejsbuk profilu se oglasila i njena unuka, Đurđica Mirčevska, objašnjavajući da nije sve tako crno kao što izgleda.

- Ovako ljudi, bakica o kojoj svi pišete je moja baka. Život ju je tako usmerio da iz raznih razloga kući donosi neki dinar više. Ona je jedna od zaslužnih ljudi radi kojih sam ja danas živa, zdrava i pored moje familije... Ona me je odgajila i baš ta žena mi je više od bake. Međutim, to je faktički njen život. To je to što je još održava u životu. Ona ne može da zamisli život ako ne uzgaja i ode da prodaje cveće... Morala sam ovo da napišem zato što ona ni najmanje nije socijalan slučaj, već cveće predstavlja njen život. Ipak, svima hvala na lepim rečima i delima, a pre svega zato što još uvek ima humanosti među nama - napisala je na svom Fejsbuk profilu banika unuka, Đurđica Mirčevska.

Pogledajte kratki film o baki, autora Pitera Streka:

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(D. J.)