Kolinda razgovarala telefonom sa Putinom i pozvala ga da poseti Hrvatsku: Plenković suzdržan po tom pitanju

Nakon sastanka s Grabar-Kitarović, Putin je istakao da je Hrvatska važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja mu je još jednom čestitala na pobedi na predsedničkim izborima i potvrdila poziv da poseti Hrvatsku, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Grabar Kitarović je, inače, kako su ranije preneli hrvatski mediji, bila prva predsednica jedne evropske zemlje, koja je Putinu čestitala pobedu na izborima.

>>>Kolinda prva zapadna zvaničnica koja je čestitala Putinu na pobedi: Evo šta mu je poručila

- Predsednici Putin i Grabar-Kitarović razgovarali su telefonom. Hrvatska predsednica čestitala je ruskom predsedniku pobedu na predsedničkim izborima i potvrdila poziv Putinu da poseti Hrvatsku u terminu prihvatljivom za obe strane - kaže se u saopštenju Kremlja.

Navodi se da su lideri ovih zemalja takođe razmenili mišljenja o raznim aspektima bilateralne saradnje, uzimajući u obzir rezultate poseta hrvatske predsednice Rusiji u oktobru prošle godine, posebno intenziviranje trgovinskih i privrednih odnosa.

- Razgovaralo se i o nekim pitanjima na međunarodnom planu, uključujući stanje na Balkanu - navodi se u sopštenju Kremlja.

Zagrebački Večernji list podseća da je predsednica Grabar-Kitarović u poseti Rusiji bila u oktobru prošle godine, što je ujedno bila prva zvanična poseta jednog hrvatskog predsednika toj zemlji od 2009. godine, a ključni cilj je bio novi zamah odnosima koji su godinama bili zapušteni.

Poseta se održala u godini kada je obeležena 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Hrvatske.

Nakon sastanka s Grabar-Kitarović, Putin je istakao da je Hrvatska važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu, a predsednica je rekla da RH, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi dati novi zamah bilateralnim odnosima na temeljima jednakosti i međusobnog uvažavanja.

Plenković: O trenutku za posetu Putina Hrvatskoj pitati predsednicu

Premijer Andrej Plenković komentarisao je danas ponovljeni poziv šefice hrvatske države, Kolinde Grabar Kitarović, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da poseti Hrvatsku i istakao da je to verovatno deo dogovora od posete predsednice Rusiji, oktobra prošle godine.

- Video sam malopre tu vest. Predsednica je očito razgovarala s ruskim predsednikom nakon posete od pre nekoliko meseci. Verovatno je to deo dogovora od tada. Ovo je sigurno bio razgovor nakon njegovog reizbora - rekao je Plenković novinarima.

Upitan da li je primeren trenutak za takvu posetu, Plenković je rekao da je to nešto za šta se mora pitati predsednica.

- Ona razvija dijalog sa njim (Putinom), već nekoliko meseci.

A na pitanje da li se konsultovao s predsednicom i da li je znao da će pozvati Putina, Plenković je rekao da su se videli prethodne večeri.

(Telegraf.rs/Tanjug)