Preti joj kazna od najmanje 10 godina robije: Uhapšena žena koja je podvodila maloletnicu iz Doma za decu bez roditeljskog staranja u Skoplju

M. D. (42) iz Kavadaraca, na jugu Makedonije je terala devojčicu da se prostituiše za novac i da po ulicama za njen račun prosi

Maloletna štićenica Doma za zbrinjavanje dece "25. maj" iz Skoplja, romske nacionalnosti, R. I. (12), koja je 14. februara morala da abortira na Klinici za ginekologiju, godinama je živela u paklu. Ona je više puta bila silovana, drogirana i podvođena, a terali su je i da prosi.

Jeziv slučaj sa silovanom devojčicom koja je morala da abortira je gori nego što je moglo i da se zamisli: Drogirali je, silovali i prodavali za 1300 dinara

Nakon abortusa ona je smeštena na bezbedno, u prihvatilište, gde stručna lica rade sa njom da bi prebolela sve traume koje je preživela. U međuvremenu, policija je otkrila i uhapsila ženu – makroa, M. D. (42) iz Kavadaraca, na jugu Makedonije, koja je devojčicu terala da se prostituiše za novac i da po ulicama za njen račun prosi.

Javno tužilaštvo je za M. D. odredilo 30-dnevni pritvor zbog krivičnog dela "trgovine detetom", za koje je predviđena zatvorska kazna od najmanje 10 godina robije.

PRISILJAVANA NA PROSTITUCIJU I PROŠNJU

Prema saznanju policije, Kavadarčanka je tokom decembra prošle i januara ove godine prisiljavala maloletnu R. I, štićenicu Doma za zbrinjavanje dece "25. maj" iz Skoplja da pruža seksualne usluge većem broju muškaraca za određenu novčanu nadoknadu.

- Pored seksualne eksploatacije, prijavljena je vršila i eksploataciju rada nad detetom terajući je da za njen račun prosi. M. D. je zadržana u policijskoj stanici Kisela Voda u Skoplju, a tokom dana je sa njom obavio razgovor sudija u prethodnom postupku iz Osnovnog suda Skoplje 1 - saopštili su iz policije.

OSTAVKA

Zbog pakla koji je preživela maloletna R. I, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je pre tri dana podnelo 11 krivičnih prijava protiv svih odgovornih i stručnih lica u Centru za socijalni rad – Skoplje, a osećajući moralnu odgovornost, direktor Doma za zbrinjavanje dece "25. maj" je podneo ostavku.

Iz policije su prethodno saopštili da je 13. novembra oko 22.30 časova na dečije odelenje Opšte bonice u Velesu bila primljena maloletna R. I, štićenica Doma "25. maj" iz Skoplja, koju su u nesvesti na ulici pronašli slučajni prolaznici. Nakon pregleda je utvrđeno da je nad njom bio izvršen polni napad.

Policija je ubrzo pronašla siledžiju E. H. (18), koji je priznao da je imao polni odnos sa maloletnicom. Protiv njega je podneta krivična prijava zbog "polnog napada na dete“", a istraga je proširena i protiv drugih osoba.

(D. J.)