Oglasio se dečak s fotografije s kanadskim vojnikom: Vidimo se ovog leta u najlepšem gradu na svetu

Dečak sa slike, Amir Bajramović, danas živi u Švedskoj i kaže da jedva čeka ponovni susret s prijateljem iz detinjstva

Početkom nedelje regionalnim medijima se proširila vest o kanadskom vojniku, Džastinu Fraju, koji je 1994. godine kao pripadnik UNPROFOR-a služio u ratom zahvaćenoj BiH. Džastin je bio smešten u Visokom, a jedan od njegovih zadataka bilo je osiguravanje sletišta za helikoptere UN-a. Pored zone sletanja bilo je nekoliko kuća, a svaki put kad su on i njegove kolege osiguravale sletište, jedan dečak, Amir Bajramović, dolazio bi do ograde da ih gleda. Džastin se s tim dečakom ubrzo sprijateljio, a njegova mama je slala stvari poštom iz Kanade za Amira. Naredne godine Džastin se vratio u Kanadu, piše index.hr.

Kanadski vojnik pronašao dečaka iz Bosne kojeg je upoznao tokom rata: Razmišljao je o njemu 24 godine gledajući jednu zajedničku fotografiju (FOTO)

Džastinu je ostala samo jedna fotografija s Amirom, koju je pronašao nedavno i tada je odlučio da pronađe Amira. Ubrzo su ostvarili kontakt putem Fejsbuka, a dogovorili su i susret u BiH, već ovog leta.

Novinari N1 BiH razgovarali su s Amirovom sestrom u kući kraj koje je snimljena fotografija Amira i Džastina 1994. godine, ali i s Amirom i Džastinom.

- Amir je imao devet godina kada je došao ovde u Visoko. Onda je Džastinu slikao te helikoptere, crtao Džastina i tako mu se malo po malo, kao svako dete, umilio. Dao mu je jedan portret, Džastinu se to svidelo pa je počeo da mu donosi slatkiše. Tako su se sprijateljili - rekla je Mara Užičanin, sestra dečaka s fotografije, Amira.

Razgovarali su i s Džastinom pošto su mu poslali video mesta na kojem je fotografija 1994. snimljena. Pitali su ga kako je njemu izgledalo detinjstvo dece u ratu.

I NAJMANJE STVARI SU MOGLE DA USREĆE TU DECU

- Bio sam zabrinut za njih, bio sam zabrinut za Amira, znao sam da nije iz Visokog i počeo sam da razmišljam o svoj toj deci. Ne možeš, a da ne uporediš to sa životom na koji si navikao. Fasciniralo me je kako su i najmanje stvari, stvari koje smo mi u Kanadi uzimali zdravo za gotovo, nešto poput slatkiša ili igračke, njih mogle da usreće. Želeo sam samo da im pružim što je više moguće - rekao je Džastin Fraj.

Dečak sa slike, Amir Bajramović, danas živi u Švedskoj i za N1 BiH je rekao da čeka ponovni susret s prijateljem iz detinjstva.

- Želim da ti pokažem svoj rodni grad, svoju Banjaluku, najlepši grad na svetu. Nadam se da ćemo se videti na leto - rekao je Amir.

Džastin je dodao da mu je najvažnije da su se on i Amir pronašli i da mogu da nastave svoje prijateljstvo, ali i da mogu da rade zajedno kako bi proširili sreću u svetu i dali do znanja svima da je ljubav moguća bez obzira na geografiju i to odakle si.

(Telegraf.rs)