Oni su plivali za Časni krst u Crnoj Gori i Republici Srpskoj: Pavle (11) je pobednik Mostara, a Dragan je i ove godine prvi u Ulcinju (FOTO) (VIDEO)

Jedanaestogodišnji Pavle Komlen pobednik je plivanja za Časni krst u Neretvi koje je održano danas u mostarskom naselju Ortiješ

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovedanje hrišćanske vere. Širom Srbije ali i regiona su organizovane manifestacije plivanja za Časni krst. Kao i svake godine, veliki broj ljudi nije propustio priliku da učestvuje na događajima ove vrste.

Srbin u Ulcinju prvi doplivao do Časnog krsta: Slavilo se u moru uz staru trobojku koja je prkosila hladnom vetru (FOTO)

REPUBLIKA SRPSKA

Centralno obeležavanje u Banjaluci je počelo služenjem Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Liturgiju je služio vladika banjalučki Jefrem, koji je okupljenim vernicima uputio pozdrav "Bog se javi!", uz poziv da učestvuju u bogojavljenskoj litiji. Nakon liturgije, usledilo je osveštavanje bogojavljenske vodice, sa kojom će sveštenici blagosloviti domove vernika, prenose Agencije.

Bogojavljenska litija krenula je od Sabornog hrama Hrista Spasitelja, odakle ide do Gradskog mosta, gde će se obaviti osveštavanje vode i plivanje za Časni krst, za koje su se ove godine prijavila 33 plivača.

I u mnogim gradovima i mestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

Nikola Lješković (25) iz Trebinja prvi je doplivao do Časnog krsta, kojeg je nakon vodoosveštanja u reku Trebišnjicu spustio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Trebišnjicom, od Starog grada do obale ispred hotela Leotar danas je, na Bogojavljenje, plivalo pedesetak mladića, među kojima je bila i tridesetogodošnja Dragica Drapić, koja je prvi put učestvovala u plivanju za Časni krst.

Jedanaestogodišnji Pavle Komlen pobednik je plivanja za Časni krst u Neretvi koje je održano danas u mostarskom naselju Ortiješ. Komlen je bio najmlađi među petnaestak učesnika koji su odlučili da i u Mostaru ožive običaj plivanja za Časni krst na Bogojavljenje, pišu nezavisne.com.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, koji je osveštao vodu zajedno sa rektorom Bogoslovije "Svetog Petra Dabrobosanskog" u Foči arhimandritom Lazarom Lazarevićem i parohom blagajskim Branimirom Boravčaninom, uručio je pobedniku zlatnik.

Pobednik Pavle Komlen rekao je da je izuzetno srećan što je učestvovao u takmičenju i da mu nije bilo nimalo teško da se odluči da zapliva u hladnoj Neretvi.

Pavle, koji trenira plivanje u Plivačkom klubu "Velež" iz Mostara, navodi da mu je bilo važno da učestvuje i doprinese održavanju ovog običaja u Mostaru.

Višegrad

Marko Milanović iz Foče pobednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst, koje je održano na reci Drini u Višegradu, na stazi dugoj 33 metra.

- Ovo je moje prvo učestvovanje na ovoj manifestaciji. Drina je bila hladna, ali smo, ipak, uspeli - kazao je Milanović, istakavši da je srećan zbog nagrade koju je osvojio, jer je danas veliki praznik Bogojavljenje.

Prijedor

Danijel Drljača peti je put pobedio u trci za Časni krst u reci Sani u Prijedoru, u konkurenciji 57 plivača. Drljača je zlatnik koji mu je kao nagradu uručio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, poklonio najmlađem prijavljenom učesniku Vidu Radakoviću, prenosi rtrs.tv.

- Dečak ima pet i po godina i poklonio sam mu ovaj zlatnik za sreću i da pliva sa nama kada bude stasao za to - dodao je Drljača.

Brčko

Draško Đurić iz Brčkog prvi je doplivao do Časnog krsta, na Bogojavljenskom plivanju u reci Savi. Đuriću je ovo treći put da prvi stiže do Časnog krsta u Brčkom.

- Ovim sam završio svoje učestvovanje na Bogojavljenskom plivanju jer, prema pravilima, sledeće godine nemam pravo zato što sam tri puta već pobeđivao. Ovo je poseban osećaj, ne može se opisati rečima - istakao je Đurić.

CRNA GORA

Ulcinj

I u Crnoj Gori se plivalo za Časni krst. Jedna od manifestacija je organizovana u Ulcinju na Maloj plaži. Viteško nadmetanje u plivanju je počelo u 11:30 časova, a bilo je oko 50 takmičara.

Pobednik je opet bio Dragan Jovetić, koji je nagradu osvojio i prošle godine. Kao pobednik je dobio nagradu Sveto Pismo sa postoljem i veliki Krst od mesinga.

Podgorica

Mitropolija crnogorsko primorska i Crkvena opština Podgorica organizovale su danas tačno u podne Bogojavljensko plivanje za časni krst na ušću reke Ribnice u Moraču, a prvi do krsta došli su Ivan Stamatović i njegov sin Sava.

Zbog toga što je jedina devojka koja je danas ušla u hladnu Moraču, Nikolina Aćimić deli prvo mesto sa Stamatovićima, piše cdm.me.

- Nisam se pripremao, bilo je hladno - kazao je kratko Ivan.

Bijelo Polje

Marko Drobnjak prvi je, među 29 učesnika, doplivao do Časnog krsta u reci Lim, na Sinjavcu kod Bijelog Polja.

Pre bacanja krsta vode Lima osveštao je protojerej Darko Pejić, uz sasluženje jereja Nikole Skopljaka. Drobnjaku je osvajanje krsta bila životna želja.

- Bogu hvala da sam došao prvi do krsta. Poklanjam ga jednoj devojci, neću joj reći ime, sama će se prepoznati  - kaže Marko, ističući da nije bilo mnogo hladno, naročito kada se priseti minusa iz prošle godine.

Među učesnicima je bila i devojčica 17-godišnja Ana Begović koja je ove godine prvi put plivala za Časnim krstom, pišu Vijesti.

U Budvi plivali na dva mesta

Budvanin Danilo Dragović pobednik je manifestacije "Za Krst časni" koji su na hrišćanski praznik Bogojavljenje ispred restorana Porto u budvanskoj Marini danas tačno u podne organizovali crkvena opština "Stari grad" i klub za sportski ribolov "Tuna".

On je bio najbolji od 70 momaka i devojaka koji su po prohladnom vremenu plivali u budvanskoj Marini.

Manifestacija je takođe organizovana i u Bečićima, gde je prvi do krsta u moru stigao 22-godišnji Marko Boljević. Manifestaciju je organizovala Parohija bečićka ispred crkve Svetog Toma.

Herceg Novi

Ognjen Mrvaljević i Marko Radanović prvi su stigli u plivanju za Bogojavljenskim krstom na hercegnovskom Škveru.

U takmičenju koje su organizovali Crkvena zajednica Herceg Novi i VK Veterani učestvovao je 61 plivač među kojima i dve žene: Jasna Marić, bivša plivačica PVK Jadran i Željka Šavija iz Trebinja. Najmlađi učesnik bio je četvorogodišnji Marko Motika.

Danas je u Herceg Novom temperatura mora bila 14 stepeni, a vazduha 10 stepeni.

Tivat

Dvadesetpetogodišnji Tivćanin Dejan Piper, pobedio je u bogojavljenskom plivanju za časni krst koje je juče priređeno u moru kod Miholjske Prevlake u Tivtu, piše vijesti.me.

U plivanju je učestvovalo 55 vernika iz Crne Gore, Srbije i Rusije, među kojima su bile i četiri pripadnice lepšeg pola. Oni su u more ušli sa plaže na jugozapadnoj strani ostrva i zaplivali prema krstu kojeg je sa barke na pedesetak metara od obale, u more spustio otac Benedikt, iguman manastira Svetog Arhangela. Takmičenje je sa obale pratio veliki broj gledalaca.

Prvi je do krsta stigao Dejan Piper, brat četvorostrukog uzastopnog pobednika ovog takmičenja, vaterpoliste Boška Pipera. On je ipak, časni krst na kraju džentlmenski ustupio 16-togodišnjoj Anđeli Gardašević, jednoj od najmlađih učesnika plivanja.

Pogledajte video o Bogojavljenju:

(Telegraf.rs)