Svetski podvig hrvatskih lekara: Ruskoj devojčici sa krhkim kostima spasli noge, izveli jedan od najsloženijih ortopedskih zahvata

Operacija je obavljena pod vođstvom prof. dr Darka Antičevića i dr Željka Jeleča

U Specijalnoj bolnici Sveta Katarina u Hrvatskoj izveden je u subotu jedan od najsloženijih ortopedskih zahvata na nogama deteta koje boluje od bolesti krhkih kostiju, a operaciju, koja se prenosila uživo, pratilo je 60-ak lekara i studenata iz 10 država sveta.

Dejanu je mašina odsekla ruku do lakta, a onda su doktori napravili čudo!

Operacija je obavljena pod vođstvom prof. dr Darka Antičevića i dr Željka Jeleča.

Majka deteta podvrgnutog kompleksnom operativnom zahvatu, Ala Rotar iz Rusije, rekla je da je s punim poverenjem nakon određenih poteškoća u lečenju u Nemačkoj i Izraelu poverila dete lekarima Specijalne bolnice Sveta Katarina. Zahvalila je svima u Hrvatskoj, a posebno prof. dr Darku Antičeviću, dr Željku Jeleču i prof. dr Draganu Primorcu i zdravstvenom osoblju Specijalne bolnice Sveta Katarina, navodi se u saopštenju.

Kod njenog deteta, zbog deformacije desne potkolenice nastale nakon prethodne operacije bilo je potrebno izvaditi postojeće implantate, učiniti korekciju deformacije i srediti kost za implantaciju prikladnog teleskopskog šrafa koji stabilizuje kost te je fiksira na krajnjim delovima.

Inače, tokom celog dana u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina trajao je „St. Catherine's Hospital Symposium on Advanced Orthopedic Treatment of Osteogenesis Imperfecta“. Osteogenesis Imperfecta genetska je bolest povezana s učestalim koštanim prelomima, niskim rastom, poremećajem i sluha te brojnim komplikacijama koje mogu zahvatiti gotovo sve sisteme organa.

Prof. dr Darko Antičević, jedan od najpoznatijih evropskih dečjih ortopeda i predsednik Evropskog dečjeg ortopedskog društva, najavio je nove mogućnosti u lečenju obolelih.

(Telegraf.rs / Hina)