Vladika dalmatinski dobio kaznu za saobraćajni prekšaj, pa opleo po srpskoj policiji: Tako nešto mi Hrvati nikad ne bi uradili!

Policiju pokušao da ubedi da mu ne pišu kaznu, iako je bio kriv, pa im rekao: "Brate, ovo ti je Balkan, sve može, pa i to."

Novoizabrani vladika dalmatinski, Nikodim Kosović, požalio se svojim prijateljima i vernicima koji ga prate da ga je, dok je prolazio kroz Republiku Srpsku, kaznila srpska policija i naglasio da mu se tako nešto u Hrvatskoj nikada nije dogodilo, niti će se dogoditi.

Irinej poručio Srpkinjama: Dužne ste da rađate!

Jesam se odužila crkvi ako rodim crnca, npr. muslimana? Žene odgovaraju patrijarhu

On se, nakon bliskog susreta sa patrolom saobraćajne policije odmah latio telefona, ili laptopa, i na društvenoj mreži Fejsbuk, koju redovno koristi, podelio svoje impresije.

- Prolazim sad kroz Trebinje ka Banjaluci i Zagrebu i zaustavi nas policija i, naravno, kazni mog vozača. Izađem i ja i kažem da mi je baš drago i da im se zahvaljujem što me je kaznila srpska policija i da ja još nisam doživeo da mi oproste kaznu u Republici Srpskoj. Naravno da sam im zahvalan što kažnjavaju srpskog vladiku iz Dalmacije - ironično je napisao vladika, pa nastavio iskreno.

- Uz mali dodatak - da mi se to sa hrvatskom policijom nikad nije desilo, oni čak puštaju ljude kad kažu da idu kod mene. Policajac mi kaže: "Ali, mi se ne pitamo ništa, mi moramo da pišemo kaznu."

Vladika mu je nakon toga odgovorio:

- Brate, ovo ti je Balkan, sve može, pa i to.

Inače, episkop dalmatinski Nikodim svečano je ustoličen u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku 1. oktobra, a crkveni obred ustoličenja predvodio je patrijarh srpski Irinej sa arhijevrejima Srpske pravoslavne crkve.

Zanimljivo je da vladika na Fejsbuku kao naslovnu fotografiju drži poruku: "Ljudski je praštati, ali i blokirati".

(Telegraf.rs/Alo)