Želi da ispuni poslednju Njegoševu želju: Amfilohije traži da se obnovi crkva Svetog Petra i u njoj sahrani crnogorski vladar

Mitropolit je rekao u Budvi da je Markoviću s tim u vezi uputio pismo i izrazio nadu da će u crnogorskom društvu sazreti saznanje da je to neophodno učiniti

Foto: Medija centar Beograd

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije zatražio je od premijera Duška Markovića obnavljanje porušene crkve Svetog Petra i da se Njegoš sahrani u njoj, što mu je bila, kako kaže, i poslednja želja.

Mitropolit Amfilohije: Pogrešio sam što nisam otišao u Hag da svedočim u korist Miloševića!

Mitropolit je rekao u Budvi da je Markoviću s tim u vezi uputio pismo i izrazio nadu da će u crnogorskom društvu sazreti saznanje da je to neophodno učiniti.

Podsetio je da to nije prvo pismo koje je uputio jednom crngorskom premijeru sa istim zahtevom. Učinio je to kaže i dok je premijer bio Igor Lukšić, pa potom Milo Ðukanović i sada kada je premijer Marković.

- Podsetio sam ga da se vrati crkva na Lovćenu: neka mauzolej ostane tu, neka to svedočanstvo jednog vremena i odnosa prema Njegošu, koji nije njegoševski. Da se Njegoš izvadi iz tamnice. Za one koji ne veruju u svece na Lovćenu su sada mošti Njegoševe i to izrešetane munjama i gromovima i prebacivane šest puta. Njegoš je po tome jedinstven u Evropi i svetu, jer je šest puta njegov grob prekopavan, i nadamo se da će sedmi put, sedam je sveti broj , da ćemo ga vratiti u njegovu crkvicu - naveo je Amfilohije, prenosi Portal Vijesti .

Amfilohije je kazao da je Njegoša sustiglo ono od čega se bojao, a to je zlo domaće.

- Zlo domaće je upravo njega stiglo i danas vi imate Lovćen koji je jedina planina u svetu koja je tako zgažena, unižena, ponižena čija je utroba razorena - reka je Amfilohije gostujući prvog dana festivala „ Ćirilicom“ koji JU Narodna biblioteka Budve organizuje i realizuje u saradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara Crne Gore.

Predstavljajući svoju novu knjigu o Njegošu „Žitije svetog mitropolita Petra drugog - cetinjskog pustinjaka i lovćenskog tajnovidca“, Mitropolit je opisao mauzolej kao „simpatičnu zamisao skulptora Ivana Meštrovića, uz ocenu da je u pitanju „vaskrsavanje drevnih egipatskih piramida, mesopotamskih vladara kojima su podizane takve ogromne građevine“.

- Ali to nema nikakve veze sa onim istinskim, pravim Njegošem. Ali ima sa ideologijom koja je u to vreme vladala, ideologija takozvanog socrealizma, boljševička... Jedna megalomanija koja proslavlja ljudsku moć, silu, snagu, a čoveka tu nema, on nestaje. Kao što je nestao Njegoš, nestalo ono što je prema njegovoj meri bilo. Daće Bog da se obnovi porušena crkva na Lovćenu - kazao je mitropolit.

(Telegraf.rs / Tanjug)