Poslednje zbogom maloj Heleni Gavran

M. B.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Instagram/gavran_no1

Mala Helena Gavran (8) preminula je 1. oktobra nakon 5 godina borbe sa rakom. Nažalost, njeno srce nije izdržalo, ali se do samog kraja borila kao lavica. Danas u 13.15 sati, ona će biti sahranjena na Bežanijskom groblju u Beogradu.

Podsetimo, od Helene se danima opraštaju članovi porodice, prijatelji, ali i oni koji je nikada nisu ni upoznali. Gotovo da ne postoji čovek u Srbiji koji nije čuo za priču o Zlatokosi koja se bori sa teškom dijagnozom.

Poslednje zbogom Heleni počelo je oko 11 sati. Očekuje se da će govor održati roditelji i članovi porodice, a kako javlja naš reporter sa lica mesta, veliki broj ljudi se već okupio i izjavljuje saučešće roditeljima malene devojčice Katarini i Radovanu.

Uplakani roditelji i rodbina u crkvi Svetog apostola Tome primaju saučešće. Helena će biti sahranjena u belom sanduku, pored kog se nalazi belo cveće, dok je na belom krstu zlatnim slovima ispisano ime i prezime devojčice. Pored krsta je i medvedić, koji asocira na prerano ugašen život i oteto detinjstvo.

Iako su svi buketi bele boje, jedan se izdvaja.

Narandžasto cveće Heleni u sećanje ostavili su baka i deka, a na posveti piše: "Raširi krila, leti, ne postoje granice. Neka te anđeli čuvaju. Vole te baka i deka".

U 12.30 održaće se opelo, dok će sahrana biti obavljena u 13.15 sati.

Oproštajnu poruku podelila je i njena majka, Katarina Gavran, koja je ispisala sve što joj leži na duši. Prisetila se svakog momenta sa svojom Zlatokosom. I onih teških i onih lepih i lakih. Ipak, poručila je da će Helena večno biti njihov anđeo.

Takođe, otac se oglasio nekoliko dana ranije.

Majka je juče objavila na svom Instagram nalogu da se konačno vraćaju u Srbiju sa njenim telom, s obzirom na to da je Helena preminula dok se lečila u Moskvi.

Helena je rođena 17. novembra 2015. godine u Beogradu. Bila je najstarija od tri sestre. Bila je uvek veselo, nasmejano i radoznalo dete.

Sve se promenilo jednog momenta kada Helena počinje svakodnevno da povraća, postaje pospana, razdražljiva, ljuta, odbija da jede. Roditelji su prvo mislili da je u pitanju ljubomora prema tek rođenoj trećoj sestri.

Njene mučnine i patnja traju mesec dana, a onda, 17. avgusta 2019. godine, nakon odlaska kod lekara, dijagnostikovan joj je hidrocefalus. Tog dana ostaje u bolnici na Kliničkom centru na odeljenju neurohirurgije gde je porodici saopšteno da Helena pored hidrocefalusa ima tumor na malom mozgu.

Već sutradan je prvi put operisana, a nakon toga je usledila još jedna operacija. Ona iz obe izlazi kao pravi mali heroj, sa osmehom na licu.

U javnosti je bila poznata kao "Zlatokosa" zbog svoje prelepe riđe kosice, a mala heroina jednom je uspela da pobedi opaku bolest.

Nažalost, vratila se.

- Bolest se vratila pre dvadesetak dana. To smo saznali na poslednjoj kontroli, iako Helenino zdravstveno stanje to nije pokazivalo. Ona je vesela i živahna i izgleda zdravo, ali eto rezultati pokazuju drugačije - rekla je tada Katarina Gavran, majka malene Helene.

Nakon detaljne analize konzilijuma ruskih stručnjaka, porodica je dobila odgovor da Helena nije primila jedan lek koji bi bio značajan za njenu bolest i predloženo je da sa tim otpočne prva terapija.

Majka napominje da kada je otkrivena bolest bila je samo tačkica, međutim za samo mesec dana bolest je znatno napredovala.

Stanje Zlatokose pogoršalo se prošle godine. Pojavile su se metastaze, a po savetu stručnjaka i uz pomoć humanih ljudi, Helena je lečenje nastavila na klinici u Moskvi.

⁃ Dragi naši, svi koji ste uz nas od samog početka… Danas smo prvi put od saznanja bolesti Helenu odvezli hitno u bolnicu. Probudila se kao i obično, popila novu terapiju i kao svaki dan odspavala je podnevni san. Probudila se uplakana sa bolom u glavi. Posle par minuta primetili smo da ne može da hoda samostalno, leva ruka joj je bila skoro pa nepokretna i nije mogla da govori. Jedino što je govorila bilo je “mama”. Ne znam da li je teže u trenutku ili sada posle par sati, ali kunem vam se da je bol toliko jak da imate osećaj da vam neko nožem seče pluća - napisao je njen otac Radovan Gavran prošle godine.

Uprkos lavovskoj borbi malene Helene i njenih roditelja, njeno srce nije izdržalo. Preminula je 1. oktobra.

(Telegraf.rs/Blic)