Janja i Jakov imaju teške dijagnoze: Počeli da hodaju i pričaju, a onda - stagnacija, sve krenulo na loše

K. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Prinstkrin: Budi human

Janja (9) i Jakov (7) su treće i četvrto dete u bogatoj porodici Stankić i sve je delovalo kao da ništa ne može da naruši tu sreću. Simptomi poremećaja razvoja kod Janje i Jakova se nažalost pokazao brzo i jako surovo. 

Janja je treće dete po redu rođenja, rođena u terminu. Samostalno je prohodala sa devet meseci, a prve reči izgovarala je sa godinu dana. Nakon dve i po godine nastupila je stagnacija u razvoju govora. Janji je dijagnostikovan autizam i intelektualni poremećaj - Prožimajući poremećaji razvoja i duševna zaostalost, neoznačena.

Janjina komunikacija je više neverbalna, gestom, sfinktere ne kontroliše, nosi pelene.

Od četvrte godine pohađa predškolsku ustanovu, gde ima personalnog asistenta, a polazak u školu je odložen. Nije uključena u grupne aktivnosti.

Od 2019. godine ide na kontrole kod dečjeg psihijatra. Kognitivni razvoj, govorno jezički razvoj, emocionalni i socijalni razvoj su ispod očekivanog za kalendarski uzrast.

U aktivnostima svakodnevnog života potrebna joj je tuđa pomoć i nega 24 sata dnevno.

Jakov je četvrto dete po redu rođenja, rođen u terminu. Sa šest meseci je sedeo samostalno, sa godinu dana samostalno je hodao. Smislene reči nije izgovarao ali je znao da doziva roditelje, poslušan je i saradljiv. Jakovu su takođe ustanovljene dijagnoze: prožimajući poremećaji razvoja i duševna zaostalost, neoznačena.

Jakov još uvek ne govori, svoje potrebe izražava gestom, jednostavno razume, ne izvršava uvek naloženo, pokazuje kad nešto želi.

Pohađa vrtić i zainteresuje se za druge aktivnosti. Neophodno je da nastavi rad sa logopedom/defektologom i da redovno pohađa vrtić.

Sredstva su im potrebna za lečenje u inostranstvu, specijalističke i kontrolne preglede, laboratorijske analize, lekove, suplemente, pelene, logopedske i defektološke tretmane, kao i za troškove puta i smeštaja u toku lečenja.

Za Janjine i Jakovljeve prve reči! Budimo humani!

Janji i Jakovu možemo pomoći slanjem SMS sa brojem 1544 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001725538-34

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001726334-71

IBAN:

RS35160600000172633471

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)