Srce hoće da mi pukne kad legnu gladni. Plaču, a ja nemam šta da im dam: Strašna priča majke i 5 dece u Kovinu

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Fondacija Tamara Misirlić

"Bili smo gladni. Koliko smo samo puta legli i ustali gladni...", ovim rečima neutešna majka opisuje stanje u kojem se nalazi sa svojom decom. Šetočlana porodica Vučković živi u Kovinu na rubu egzistencije. Dunja (9), Nina (8), Mina (5), Nemanja (3) i Valentina (1) na pitanje šta žele, skromno odgovaraju - krevet, školski pribor i sobu.

Porodicu Vučković posetila je mlada humanitarka Tamara Misirlić sa ciljem da njihova priča dopre do što većeg broja ljudi u nadi da će im dobre duše pomoći u njihovoj borbi.

- Meni je važno da njima dam i onda oni jedu, a ja legnem gladna, ali nema veze - počinje majka.

Najstariju devojčicu koja je odličan đak Tamara je upitala gde radi domaći, a ona je tiho sa suzama u očima, pomalo sramežljivo odgovorila: "Nemam još knjige"

"Šta bi najviše volela da imaš?", ponovo je pitala humanitarka, "Pribor za školu i moju sobu", rekla je devojčica.

Na pitanje da li su nekada bili gladni majka potvrdno odgovara držeći u naručju najmlađe dete, okružena svojim blagom, svojim mališanima koji pomno prate svaku njenu izgovorenu reč.

- Bili smo gladni, koliko samo puta smo legli gladni i ustali gladni samo da bismo deci pružili da imaju šta da pojedu i popiju. Samo da oni nisu gladni. Bolje ja da trpim glad nego oni da legnu gladni. Kad se to desi srce hoće da mi pukne zato što su legli gladni. Neki put i plaču, a ja nemam šta da im dam - priča majka iza koje je težak život.

I sama je prošla kroz muku. Odrasla je u domu za nezbrinutu decu, roditelji su je se odrekli, a u srcu zauvek nosi tugu. Zato želi da bude najbolja podrška za svoju decu i trudi se svim silama da im da koliko ima, a nažalost, nekad je to veoma malo.

- I dan danas pokušavam da pričam sa njima, ali oni uopšte ne pitaju. Uvek me odbacuju kao najgore dete i stvarno nema ko da mi pomogne - zaključuje ova mlada žena.

U njihovom domu nema tekuće vode, prozori su im razbijeni, a plafon preti da se uruši svakog trenutka. Čak i stvari poput knjiga za školu ili kreveta su za njih luksuz o kojem mogu samo da sanjaju. Mala Dunja, devojčica koja je treći razred osnovne škole, sa tugom priča: "Treći sam razred, odličan sam đak, ali nemam knjige, nemam krevet. Zidovi su puni pukotina, svaki dan se bojimo da plafon ne padne na nas".

Fondacija Tamara Misirlić pokrenula je akciju pomoći porodici Vučković i poziva sve dobre ljude da im pomognu uplaton novca na sledeće brojeve.

RAČUN ZA DONACIJE:

265-4110310002301-18

Primalac: Fondacija “Tamara Misirlić”

Svrha uplate: Pomoć porodici Vuković

Devizni:

RS35265100000113328740

SWIFT/BIC: RZBSRSBG

Raiffeisen banka

200-3453980101008-90

Primalac: Fondacija “Tamara Misirlić”

Svrha uplate: Pomoć porodici Vuković

Devizni:

RS35200345398010198860

SWIFT/BIC: SBPORSBG

Banka poštanska štedionica

PayPal: fondacijatamaram@gmail.com

Online donacije: https://tamaramisirlic.com/donacije/

SMS: 1 na 5800

CENA PORUKE JE 200 DINARA!

(Telegraf.rs)