Vuk je nakon 7 godina prvi put dobio osećaj u nogama: Još jedan odlazak na Tajland deli ga od šanse da prohoda

K. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Tretman koji ga sada očekuje na Tajlandu je terapija matičnim ćelijama, a za to mu je neophodno 70.000 evra

Foto: Privatna arhiva

U oktobru navršava se sedam godina od kako je Vuk Huljić (36) zadobio povrede nakon pada sa visine koje su mu zauvek promenile život. Ovog februara, on je prvi put nakon sedam godina dobio osećaj u nogama. Njemu nedostaje još 70.000 evra za drugi tretman matičnim ćelijama na Tajlandu nakon čega, veruju lekari, treba da oseti još veći napredak.

Vuk za naš portal otkriva da mu je nadu za oporavak dala reakvcija tela na terapiju na Tajlandu kada je nakon 7 godina ponovo osetio svoje noge.

- Od 4. februara sam bio tamo do 16. marta, šest nedelja sam ostao. Nakon toga sam ja dobio konačno neku vrstu pokreta, počeo sam da osećam noge. Desna noga mi je dobro odreagovala dok je leva dosta slabija, ali to je verovatno jer je takva povreda. Tada su mi rekli da bi trebao da ponovim još jedan dolazak. Oni su sugerusali da to bude u roku od pola godine, ali je nemoguće da sakupim taj novac za to vreme. Ja sam im rekao da će za to trebati sigurno godinu dana do godinu i po da se to sve sakupi. Ovu akciju prikupljanja pokrenuo sam za novu operaciju na Tajlandu i ujedno za rehabilitaciju jer su kod nas rehabilitacije za to jako skupe - priča Vuk.

Tretman koji ga sada očekuje na Tajlandu je terapija matičnim ćelijama, a za to mu je neophodno 70.000 evra.

- Iz Srbije je bilo četvoro ljudi koje je znam i svi su imali neku vrstu pomaka. Od njih četvoro dvoje su bili ponovo i imali su neka nova poboljšanja, ostali valjda nisu imali sredstva. Ja želim da odem još jednom jer oni preporučuju da se još jednom dođe i to nije klasična operacija. Prvi put je bila operacija sa ugrađenim bajpasom koji zovu epidural stimulator i matične, a sad bi trebale da budu samo matične i remapiranje uređaja, to znači podešavanje uređaja koji sam ja dobio posle prve operacije da bi se bolje stimulisala noga i izazvali bolji pokreti. Oni kažu da je najbolje dva puta doći i time se završava ciklus - priča hrabri Vuk koji je već preživeo tri operacije kičme i tri operacije na kukovima zbog okoštavanja.

Podsećamo, Vuk Huljić nije ni slutio da će odlaskom na posao doživeti pad sa visine i tom prilikom povrediti kičmu. Došlo je do preloma pršljena TH 12 i L1, tom prilikom povređena je i kičmena moždina. Ustanovljena je dijagnoza paraplegije.

On je danas potpuno zavistan od drugih i ne može ništa samostalno.

- Mukotrpno, svakodnevno vežbam sa tatom koji je već star, ali i meni i majci koja se bori sa kancerom i metastazama on je najveći oslonac. Baš zbog majke se trudim da ne klonem, da ostanem pozitivan, da se izborim... Ona veruje u mene i daću sve od sebe da je ne razočaram - rekao je Vuk.

Pomozimo Vuku!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 631 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human631 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-537834-72

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002877.3

IBAN: RS35160005400002877311

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)