Aleksa (6) mora da primi lek inače će se vratiti na staro: Taman rekao prvu reč, prestao da se povređuje

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Aleksi na računu fali 12.000 evra kako bi nastavio lečenje, na žalost poruke i uplate jako slabo idu. Po rečima doktora ne sme preskočiti sledeću dozu, jer može se vratiti na staro, a to je samopovređivanje, agresija, vrištanje i sav dostignuti trud pada u vodu", rekla nam je njegova mama

Foto: Privatna arhiva

Možda se sećate malog Alekse o kom smo nedavno pisali? Šestogodišnjaka koji ne govori, ali je, posle poslednje terapije matičnim ćelijama, rekao i svoju prvu reč. Sve je stalo, ceo svet, u jedno "mama", prvu reč, veliku kao kuća, koja daje nadu da će posle preostalih terapija, Aleksa postati još rečitiji.

Aleksa je dobio termin u maju, a porodica, rekla nam je njegova mama, ima rok 12 dana da plati bolnici.

- Aleksi na računu fali 12.000 evra kako bi nastavio lečenje, na žalost poruke i uplate jako slabo idu. Po rečima doktora ne sme preskočiti sledeću dozu, jer može se vratiti na staro, a to je samopovređivanje, agresija, vrištanje i sav dostignuti trud pada u vodu - rekla nam je njegova mama.

Aleksi su ustanovljeni značajno usporen psihomotorni razvoj i blaga retardacija od treće godine života. U Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Sokobanjskoj potvrđena mu je dijagnoza F 83 (Disordines evolutionis specifi mixti).

Aleksa sa mamom, Foto: Privatna arhiva

Aleksa ne govori i poseduje elemente autizma. Redovno posećuje logopeda i defektologa. Ali se nakon terapije u Turskoj situacija dosta promenila, i on je svesno izgovorio prve reči.

- Bili smo u Turskoj gde je primio dve terapije matičnih ćelija. Nakon prve je situacija bila bolja, ali je nakon druge koja je bila veoma jaka, sve bilo još bolje - rekla je ranije majka Tamara za Telegraf.

Aleksa se uvek nekako sklanjao od mlađe dece, a sada se i to promenilo.

- Odveli smo ga u park, tada je počeo da prilazi i maloj deci. On ne zna da priča, ali je bio tu, gledao je šta rade i nije bežao. Nama je to, verujte mi, jako veliki napredak - ispričala je ona.

"Sanjala sam kako priča"

Usledila je noć koju ova majka nikada neće zaboraviti.

- Sedeli smo na krevetu, mazili smo se kao i obično, on je jako mazan i mi se stalno ljubimo. Sve vreme on je mene gledao, ali kako da vam kažem, nije gledao kroz mene nego u mene i odjednom mi je rekao "mama". Ja sam ostala šokirana, pitala sam muža da li sam umislila, a tada mi je on rekao da nisam. Počela sam da ga grlim i ljubim od sreće, ali nije hteo da ponovi, samo mi je stavio do znanja da može. Moram da vam kažem, ja sam sanjala kako on priča, opterećena sam kao i svaka majka i želim da mi dete bude zdravo - obja je ona.

Borbi ovde nije kraj, porodica skuplja novac za nastavak lečenja. Aleksa mora da primi još dve terapije, samo za terapije matičnim ćelijama je potrebno 18.000 evra, plus smeštaj i prevoz.

Sredstva su mu potrebna za terapije matičnim ćelijama, logopedske i defektološke tretmane, fizikalne tretmane, rehabilitacije, medicinsku opremu, lekove, potrošni medicinski materijal, laboratorijske analize, kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

Aleksi, koji je korisnik Fondacije "Budi human" možemo da pomognemo na sledeće načine:

upiši 1278 i pošalji SMS na 3030

Jednokratna pomoć 200 din

160-6000001421440Uplatom na dinarski račun-43

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001422022-43

IBAN:

RS35160600000142202243

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)