Sergej (12) se od 8. meseca leči od tumora na mozgu: Na terapiji će biti bar još 12 meseci, pomaže mu i škola

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sergej Milićević je učenik petog razreda Osnovne škole "Jelena Ćetković" i škola sutra za pomoć u njegovom lečenju organizuje humanitarni bazar

Foto: Privatna arhiva

Sergej Milićević (12) je učenik Osnovne škole "Jelena Ćetković" iz Beograda. Rođen 2011, a već od 2012, kada je imao samo osam meseci, počinje njegova borba za normalan život, koja traje i dan danas.

Sergej ima tumor na mozgu, benigni je, ali na vrlo nezgodnom mestu. Nalazi se u predelu očnih nerava i hipofize. Ne može da se otkloni u potpunosti. Prvu operaciju dečak je imao u januaru 2012, drugu u decembru 2014, a treću u januaru 2020. godine. Prva operacija je bila da se uzme uzorak, da se vidi o čemu se radi. Druga zato što je tumor počeo da pravi cistu, a treća operacija isto tako, uklonili su sve što su mogli.

Cista koju je tumor pravio je bila puna, pa je prilikom operacije, ugrađen rezervoar preko koga sadržaj ciste treba da se prazni. Desilo se da je rezervoar zapušen, te da je neophodno da se zameni. To je bio rizik za koji se znalo da postoji.

Foto: privatna arhiva

Dečak je tokom jednog od putovanja u Tursku, gde se lečio, ostao bez oca. Sve troje, on, majka i otac su oboleli od korone, koja je za Sergejevog tatu Sašu bila kobna. Novac prikupljen za Sergeja je tada bio preusmeren na troškove bolničkog lečenja Sergejevog tate.

Po povratku u Srbiju sahranili su Sašu. Bitka koju biju od 2012. samo se nastavila.

Sergej je i dalje na hemoterapiji, rekla nam je njegova mama, biće još sigurno narednih godinu dana, sredstva su istrošena, pa su u Sergejevoj školi pokrenuli akciju.

Kako su nam rekli iz Sergejevog odeljenja, pre dve godine su poslednji put svi zajedno prikupljali novac za pomoć njegovoj porodici i za hemioterapiju u tabletama, prepisanu na osnovu molekularne analize tumora, a koja na mesečnom nivou sada iznosi 2.800 evra.

Sergej, Foto: Privatna arhiva

Sergej će ovu terapiju primati u najmanje narednih 12 meseci, a pored troškova nabavke lekova potreban je novac za kontrolne preglede kod specijalista, MR, troškove puta i smeštaja u Turskoj.

Kako bi se prikupila sredstva za Sergejevo dalje lečenje koje se mora sprovoditi u kontinuitetu, a koje je trenutno neizvesno zbog nedostatka potrebnih sredstava škola je, na inicijativu nastavnika organizovala Uskršnji bazar u kom će učešće uzeti učenici koji su sa nastavnicima pripremali uskršnje dekoracije i nastavnice veronauke i građanskog vaspitanja, koje su inicijatori ove akcije.

Bazar će biti organizovan u sredu, 5. aprila od 11.30 do 20 časova, u Vranjskoj ulici 26 u Beogradu u holu škole.

Na bazaru će osim novca prikupljenog prodajom predmeta biti postavljene namenske kutije za prikupljanje novčane pomoći.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu, da osiguraju Sergejevo bezbrižno odrastanje.

Ukoliko ne živite u Beogradu, a pomogli biste, ne morate na bazar, možete da pomognete i na neki od sledećih načina:

Novčanu pomoć je moguće uplatiti na račun Fondacije Budi human.

upiši 1119 i pošalji SMS na 3030

Jednokratna pomoć 200 dinara

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001216645-30

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001217063-37

IBAN:

RS35160600000121706337

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)