Ceo grad uz malog Miloša: Obična prehlada promenila mu je život, sada novosadski muzičari nastupaju za njega

Vreme čitanja: oko 3 min.

Miloševa sestra napravila je herojski korak za njegovo izlečenje

Foto: Privatna arhiva

Humanitarni koncert za sedmogodišnjeg Miloša Ćelapa (7) iz Novog Sada, koji se bori protiv leukemije, održaće se 17. februara u SKCNS Fabrici, a nastupaju Atheist Rap, Killo Killo banda, Keckec i Severtransi, Tanja Banjanin i SNB (Skupljeni na brzinu).

Sav prihod od ulaznica biće usmeren na lečenje malog Miloša, a pored toga, na ulazu u Fabriku će biti postavljena kutija za dobrovoljne donacije.

Ulaznice mogu da se kupe po ceni od 1.000 dinara na sajtu tickets.rs, kao i na njihovim prodajnim mestima https://tickets.rs/salepoints.

Na dan koncerta cena će biti 1.200 dinara, a događaj počinje u 20 časova.

Podsetimo, jedna obična prehlada, malom Milošu Ćelapu je promenila život. Sa akutnom leukemijom uhvatio se hrabro u koštac i dobio bitku, ali sreća nije dugo trajala. Nakon samo par meseci dobija bolove u rukama i nogama, sve je slutilo na recidiv. Sumnje su se obistinile i nakon mesec dana od polaska u prvi razred Miloš je opet u bolničkoj postelji.

- On se u maju 2021. godine prehladio. Ta prehlada je bila kao i sve druge, ali s obzirom da se nakon upotrebe antibiotika pojavila upala uha, uradili smo analize krvi. Tada smo dobili informaciju da nešto nije u redu sa krvnom slikom. Nalaz su ponovili još dva puta i saopštili nam da hitno treba da ode u bolnicu - ispričao je ranije za Telegraf.rs njegov otac Nemanja.

Uputili su se odmah na odeljenje za hitne slučejeve u Novom Sadu ngde su mu tu rekli da "mu nije ništa". Miloševi roditelji sa njim samoinicijativno odlaze u bolnicu gde su, kako kaže Nemanja, doktori odmah prepoznali o čemu se radi.

- Odnos leukocita i trombocita je bio takav da može da ukazuje na neki problem sa krvi, tačnije na potencijalnu leukemiju. Nakon nekoliko dana urađen je nalaz koštane srži i posle toga ustanovljeno je da je to akutna limfoblastna leukemija - rekao je Nemanja.

Lečenje su, kako kaže, započeli u Novom Sadu gde su bili dva meseca, nakon čega odlučuju da lečenje nastave u Tiršovoj.

- Naravno odmah su nas prihvatili i tu je rađena hemioterapija. Prošao je šest blokova hemioterapija koje su bile dosta teške, ali s obzirom na jačinu terapije on je to super podneo. Sve to je trajalo do kraja godine, i početkom 2022. počeli smo polako da se uhodavamo i živimo normalno. Imali smo kontrole na 15 dana i vratili smo se normalnom životu. Odlazak na more, na planinu, sve kao što je nekad bilo - naveo je Milošev otac.

Miloš je, dodaje, krenuo redovno 1. septembra u prvi razred. Zubići su krenuli da ispadaju i sve je bilo u redu. U oktobru je opet naišla prehlada koja nikako nije prolazila, a posle nje nastupili su i bolovi.

- Stalno smo radili krvnu sliku i bilo je sve dobro. Onda se desilo da se jedno veče probudio sa bolom u ruci što je bio signal da nešto nije u redu. Doktorka je to shvatila ozbiljno i pozvala nas odmah na hitnu kontrolu. Odmah su uradili nalaz krvi i sve je bilo kako treba. Očigledno je recidiv otkriven u začetku, jer smo još dva puta radili nalaz krvi i sve je bilo u redu. Sedam - osam dana posle toga je počeo da se žali na bol u nogama i sami smo znali da je to najverovatnije to - kaže Nemanja.

Nakon toga oni se ponovo vraćaju u Tiršovu gde se postavlja dijagnoza istim postupkom. Zaključeno je da je recidiv u pitanju i u takvim slučajevima, kako naglašava Nemanja, mora da se radi transplatacija.

Višnja spremna na sve da spase brata

Višnja Ćelap (8) iz Novog Sada doniraće koštanu srž svom sedmogodišnjem bratu Milošu. Lepa Višnja hrabro je odlučila da zakorači uz svog brata. Da mu se pridruži u nevolji. Za njenu ljubav prema Milošu, čini se, ne postoji merna jedinica.

Kako je rekao njihov otac Nemanja, ona se ne plaši, shvatila je to kao svoju misiju.

- Odlučili smo da joj to malo provučemo kroz igru. Rekli su da će da je boli, ali je ona to izignorisala. Njoj najviše nedostaje brat. Rekli smo joj da će ići u Italiju i tamo trenirati odbojku i da su tamo najbolji ženski klubovi na svetu- priča njihov otac i dodaje da on i supruga pokušavaju da ublaže situaciju koliko mogu.