Mala Una (4) samostalno može da diše samo 20 minuta, očekuje je odlazak u Mađarsku: Potrebna joj je naša pomoć

"Una zbog dugog čekanja nije kandidat za gensku, ali se nada da će uskoro da dobije sirup da ne bi svaka 4 meseca morala da ide u bolnicu da je bodu u kičmu

Foto: Dragana Stakić Vasiljević

Malu Unu Vukanac (4), devojčicu koja se bori sa teškom i retkom bolesti, spinalnom mišićnom atrofijom tip 1 (SMA), očekuje još jedan odlazak u Mađarsku, potrebni smo joj kako bi nastavila sa ovom teško borbom.

Kako za Telegraf.rs kaže majka male Une, Dragana Stakić Vasiljević, ona je bolje i uz mnogo napora, truda i vežbi, može samostalno da diše samo 20 minuta.

- Nažalost, Una pored SMA tip 1 ima i oštećenje mozga. Bila je u Mađarskoj na operaciji, a u septembru nas očekuje još jedan odlazak u Mađarsku - kaže Unina majka Dragana.

Dodaje da Una zbog dugog čekanja nije kandidat za gensku terapiju, ali se nada da će uskoro da dobije sirup da ne bi svaka 4 meseca morala da ide u bolnicu da je bodu u kičmu.

- U avgustu nas očekuje put u Beograd na BDA vežbe koje joj puno pomažu. Uni su potrebna sredstva za pojaseve za kičmu i noge, potrošni materijal, špriceve, suplemente, pelene, hranu i ostalo - ističe Dragana.

U međuvremenu, Unina majka ostala je sama u borbi sa svojom ćerkicom i sada je samohrani roditelj.

Podsećamo, Una je rođena kao zdrava beba, sa ocenom devet. Sve je bilo u redu, bila je nasmejana i vesela beba, vrtela je rukicama i nogicama. Sa tri meseca dobila je bronhitis. Provela je u Somboru u bolnici 10 dana. Posle 20 dana ponovo je dobila temperaturu i gušenje, posle čega su je odvezli za Novi Sad, gde je ležala tri meseca zbog upale pluća.

Kada je doživela kliničku smrt, usledila je detaljna dijanostika gde je ustanovljeno da Una ima SMA tip 1. Od tada počinje borba za njen život.

Uni su neophodna sredstva za lečenje u inostranstvu, za komunikator, medikamente, medicinski potrošni materijal, ortopedska i medicinska pomagala i aparata, za fizikalne terapije i antigravitacione terapije, rehabilitacije u banjskim uslovima, specijalističke preglede i laboratorijske analize kao i za putne troškove i smeštaj, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Pomozimo Uni!

Upišimo 843 i pošaljimo na 3030.

Uni možete pomoći i na sledeći način:

Uplatom na dinarski račun:

160-6000000732396-08

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000000732818-03

IBAN:

RS35160600000073281803

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Video: Oko njega deca vrište od bolova, a on pokušava da se izbori za život: Potresan snimak Filipa

(Telegraf.rs)