Još malo i uspeo je: Iznos koji je neophodan Dobrivoju za transplantaciju bubrega piše se u 4 cifre

Proteklih devet godina Dobrivoje Blagotić (41) triput nedeljno ide na dijalizu

Foto: Privatna arhiva

Za Dobrivoja Blagotića (41) većina je čula kada smo pisali o njegovoj sestri Jasmini, koju smo, po vetru i hladnoći, zatekli zimus na Autokomandi, kako prikuplja novac za njegovu operaciju. Dobrivoje trenutno ide na dijalizu, ali prikuplja novac za transplantaciju bubrega u Turskoj. Ostalo je da se prikupi još oko 5.000 evra.

Proteklih devet godina Dobrivoje triput nedeljno ide na dijalizu. Prvih nekoliko u pitanju je bila peritonealna dijaliza. U stomak mu je bilo ugrađeno crevo. Tokom dana četiri puta sam je ubacivao dva litra rastvora i dva litra izbacivao. Osećao se komfornije i snažnije nego od kad odlazi na hemodijalizu.

Dobrivoje je na listi za transplantaciju od 2014. godine, ali do danas, nije došao na red. Bio je pozvan dva puta, ali nije bilo poklapanja sa donorom. Poslednjih nekoliko godina boluje od povišenog krvnog pritiska što mu dodatno narušava ionako teško zdravstveno stanje.

- Pokušavali smo na sve moguće načine da mu pomognemo ovde u Srbiji, prosto nije moguće, tako da mora da se leči u inostranstvu. Dugotrajna dijaliza mu je već oštetila i srce i krvne sudove, tako da bi trebalo što pre sakupiti novac - kaže Dobrivijeva sestraJasmina.

Od klinike u Turskoj kojoj je poslao potrebnu dokumentaciju Dobrivoje je dobio pozitivan odgovor.

Jasmina kaže da je njena porodica iz Leskovca i da je brat došao u Beograd zbog lečenja. Ovde su podstanari, a Dobrivoje ima malu invalidsku penziju. On i njegova supruga Ana imaju sina Đorđa od 10 godina koji ocu, kaže Jasmina, crta crteže i svaki dan se moli da mu tata živi što duže.

Kako je ranije za Telegraf ispričao Dobrivoje, bolest ga je zatekla nespremnog i zbog toga je klonuo duhom.

- To se desilo kad sam se razboleo, jer je bilo baš odjednom. Bubrežna bolest nema indikaciju. Bubreg ne boli, nego ste odmah u četvrtom stadijumu kada je sve gotovo i kada morate na dijalizu. Nema nikakvih promena, ništa što vas upozorava da će nešto da se desi - ispričao je Dobrivoje.

Restrikcije na količinu tečnosti, ali i na hranu

Posebno je teško voditi računa o unetoj tečnosti. Restrikcije su stavljene i na hranu.

- Ljudi na dijalizi smeju da popiju pola litra tečnosti. U tu tečnost se ubrajaju i jogurt i mleko i neko voće. Sad mi je ograničeno sve uključujući ribu, meso, jaja, sir. Mogu da jedem krompir, eventualno pasulj, i to pomalo - objasnio nam je Dobrivoje.

Svakog drugog dana odlazi u bolnicu, provodeći po nekoliko sati u sedećem ili ležećem položaju, isključivo na leđima. Nema pomeranja ni levo ni desno. Kaže da se problemi dešavaju - kolaps, pad pritiska, vrtoglavica.

- Najgori trenutak posle dijalize je što čovek nije spreman ni na šta. Može da ode kući i da legne - govori o tome kako mu prolazi tri dana u nedelji.

Posle dijalize ne može ni da govori

Te njegove reči potvrdila nam je i Jasmina. Prema njenim rečima, kad dođe sa dijalize Dobrivoje ne može ni da govori.

- Teško je, desi se i da ga prskaju vodom tamo, da ga povrate. Rekao mi je jednom da je mislio da mu je tu i tada kraj, toliko se loše osećao. Uvek ga čekam da dođe, da mi se javi - kaže ona.

Koliko je ta ljubav beskrajna vidi se i po Jasmini dok priča o bratu. Stariji je, kaže, od nje šest godina i uvek je na njega mogla da računa, bio je i brat i zaštitnik i oslonac. Oči joj u sekundi zasuze, ima, kaže, i Dobrivojev sin pravo da upozna zdravog oca, jer ga drugačijeg i ne poznaje. Od kad se rodio Đorđe, njegov otac ima hroničnu bubrežnu insuficijenciju. I tako mali, ima tek 10 godina, uzme sam flajere, pa lepi po kraju da pomogne u skupljanju novca za oca. Ili ne želi da pije vodu, jer ni tata ne može koliko hoće da popije.

Dobrivoju možemo da pomognemo i preko Fondacije Budi human.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1095 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1095 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216402-80

Uplatom na devizni račun: 160600000121676073

IBAN: RS35160600000121676073

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Video: Dobrivoje je moja podrška od kad znam za sebe: Jasmina neumorno sakuplja pomoć za brata

(Telegraf.rs)