Janjin otac ne odustaje, uz Damila pešači za svoju mezimicu: Već 4. dan su na drumu, ovo je cilj

Upišimo 767 i pošaljimo SMS na 3030

Foto: Privatna arhiva

Damil Erac je 14. juna krenuo peške na put od Kragujevca do Obrenovca kako bi prikupio novac za malu Janju Stojanović (3), koju u tom momentu nije poznavao. Njegov humani gest doveo je do toga da upozna devojčicu za koju je skupio oko 170.000 dinara i sprijatelji se sa njenom porodicom, što je rezultiralo time da ovog puta razdaljinu od 230 kilometara prepešači sa Janjinim ocem Savom.

Početna tačka ponovo je Kragujevac, na svom putu proći će kroz Vrnjačku Banju, Paraćin i Ćupriju, a krajnje odredište do kog planiraju da stignu u ponedeljak je Jagodina.

- Krenuli smo u četvrtak, danas nam je četvrti dan pešačenja. Nešto više od 120 kilometra je iza nas. Planiramo da večeras stignemo u Ćupriju, to je još nekih 50 kilometara. Ovog puta ne idem sam, Janjin otac Sava je krenuo sa mnom. Društvo mi prija, meni nije problem da idem po temperaturi od 40 stepeni, dobio sam i lepu boju. Ja sam planinar, umaram se tek nakon 100 kilometara, dok Sava nije navikao na ovoliko pešačenja, pa su tu bolovi u zglobovima, upale. Ali ja se trudim da ga bodrim, kako bi istrajao - kaže Damil za "Telegraf".

Kako dodaje, zahvaljujući tome što je ova šetnja bolje ispraćena od strane javnosti, samo tokom prvog dana sakupljeno je 1,2 miliona dinara za Janjino lečenje.

- Nakon prošle šetnje, postao sam prijatelj sa porodicom Stojanović. Jedan dan sam bio kod njih na ručku i Sava mi je rekao da probamo da odemo peške do Kragujevca, što je razdaljina od oko 11 kilometara. Kada smo to prešli, rekao mi je da idemo zajedno. Odmah sam odlučio kada ćemo da krenemo. Ja sam takav, kad nešto naumim moram to odmah da uradim - dodaje.

Damil ističe da za terapiju i medicinsko ispitivanje njenog stanja u Turskoj fali još oko tri do četiri hiljade evra.

- Nadam se da ćemo to da prikupimo do kraja puta. Posle da sakupimo novac za inplantiranje neurona u Kini i da završim svoju misiju sa Janjom. Rešio sam da se bavim time i da svoje vreme posvetim tome da pomognem i drugoj deci. Mislio sam da krenem na još jedan put dug 1300 kilometara. Bez kutije, samo prikupljanje novca putem sms poruka. Ipak, još ću da vidim šta će sa tim da bude, jer finansijski ne mogu toliko da izdržim. Razmišljao sam o tome da nađem sponzore za smeštaj i da mi se obezbedi da ceo put imam internet, kako bi mogao da obaveštavam ljude o tome dokle sam stigao. Ne znam da li bi Sava išao sa mnom na taj put, velika je razdaljina, ali opet, tu ne bismo bili vremenski ograničeni i više bismo vremena koristili za odmor - objašnjava Damil.

Nakon prvog pešačenja upoznao malu Janju

Damil je, nakon svog pešačenja od Kragujevca, preko Topole, Aranđelovca, Lazarevca, Uba, do Obrenovca, upoznao malu Janju za koju je prikupljao novac.

On je tada istakao da ga je Janjina porodica dočekala kao svog i da se on osetio kao deo njihove porodice.

- Često idem kod njih da vidim Janju, ali i drugo dete. Devojčica je super. Igrao sam se sa njom, sedela je kod mene, mnogo je mirna. Sinoć su me zvali na večeru. Stvorili smo prijateljstvo koje će da traje zauvek - rekao je tada za naš portal.

Janja ne sedi i ne hoda

Janja (3) je dete iz druge kontrolisane trudnoće. Rođena je u četrdesetoj nedelji. Na samom rođenju nije disala dva minuta zbog čega je intubirana i prebačena na odeljenje neonatologije, gde je u inkubatoru provela svojih prvih mesec dana.

Narednih godinu i po dana lečena je od hipotonije, brojnim fizikalnim terapijama. Nakon urađene magnetne rezonance glave u septembru 2019. godine uspostavljena je dijagnoza.

Ona ima Jubertov sindrom, odnosno nerazvijenost malog mozga i moždanog stabla. Pored Jubertovog sindroma, ona ima i polidaktiliju (šestoprstost) i ptozu desnog kapka, koju je operisala sa samo tri meseca.

Janja ne sedi, ne hoda, delimičnodrži glavicu uspravno, ali je jedno veselo i razdragano dete, puno života. Jako se raduje svom bratu i deci, ali ne može sa njima da se igra. Dosta je pozitivna i nasmejana, mnogo se trudi i želja svih je da što pre prohoda, uhvati brata za ruku i pođe u dečiji svet odrastanja gde bi i trebalo da bude.

Da bi stala na svoje nogice potrebni su joj svakodnevni fizioterapeutski tretmani, lečenje u banjskim uslovima, kao i rad sa logopedom, defektologom, somatopedom, psihologom, pedagogom, medicinska i ortopedska pomagala, pomagala za sprovođenje terapija u kućnim uslovima, pet terapije, hipo i hidro terapije, laboratorijske analize, specijalistički pregledi, operaciju kapka, transplantacija matičnim ćelijama, medicinski potrošni materijal, medikamenti, kao i sredstva za putne troškove i troškove smeštaja za vreme lečenja van mesta stanovanja.

Za Janjine prve korake! Budimo humani!

Pomozimo Janji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 767 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human767 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000006103-73

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004327.6

IBAN: RS35160005400004327655

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)