Nju ostavljam kod kuće neizlečenu, a ja odlazim u bolnicu na lečenje: Tužne reči mame male Anđele

Anđelina majka je hospitalizovana u kovid bolnici u Areni

Foto: Privatna arhiva

Samo majka zna kako je biti odvojeno od deteta, i samo ona zna koliko je teško odvojiti se od deteta koje je bolesno i kojem je potrebna pomoć u svakom trenutku. Trenutno to najbolje zna majka Anđele Dimitrijević, koja boluje od spinalne mišićna atrofija, tip 2, a od koje je ona sada razdvojena pošto je hospitalizovana u kovid bolnici u Areni. Majka u bolnici, a ćerka kod kuće. 

Ona je na Instagramu ostavila status u kojem je opisala koliko joj je teško. Prenosimo ga u celosti.

- Od srede ležim u Areni. Brojim, sekunde, sate, sada već dane i noći. Molim Boga da doktor kaže da sam dobro i da kući mogu poći. Prvi dan i odvajanje od moje Anđele je bio ravan umiranju. Nju ostavljam kući neizlečenu, a ja odlazim u bolnicu na lečenje. Griža savesti, bol, očaj, tuga. Pitam doktora na infektivnoj da li može lečenje kod kuće? Ne, zahvaćena su vam oba plućna krila. Pitam koliko će da traje oporavak? U najboljem slučaju 15 dana, kaže. Teško, preteško, šta ako skončam tako, odem polako ili nebitno brzo. Nije velika šteta, svi odlazimo pre ili kasnije. Ali, moja najveća muka, bol, kako to nazvati, nije što odlazim, već nisam završila misiju za moje dete.

- Sve potrošene godine, sve molbe, sva pisanja i preklinjanja da neko ima sluha i usliši, ne samo molbe, već i potrebe mog deteta za dobijanje leka nisu urodile plodom. Kako će sada moja Anđela sve to sama? Ko će joj pomoći? Da li će uspeti? Da li će ljudi koji su ušli u Anđelinu priču ostati uz nju do kraja ili će je zaboraviti i preći na neku drugu priču. Milion pitanja, potpitanja i svakakve misli prolaze kroz glavu u tim trenucima nemoći, kada niste ni u mogućnosti da to zabeležite.

- Misli se roje, jedna za drugom, suza suzu stiže, jastuk je već mokar, snage nemam suze da brišem. Dolaze lekari i osoblje da me pitaju šta me boli? Za moju bol ovde nema leka, nemam snage da pričam, a i šta bi im rekla? Ovde se pričaju neke druge priče.

- Priče o koroni. A naša priča je mnogo dublja, mnogo jača, opasnija i sve sto uzme ne vraća. Godine prolaze, a ja pričam o SMA, o bolesti, o bitnosti, o hitnosti. O detetu koje se gasi, čiji život nestaje, o mom detetu. I kako sada moj život da bude vredan i bitan, stavljen kao prioritet ispred života mog deteta koje na lek čeka godinama. Zato vas molim da ne stajemo, da nastavimo i Anđelu pošaljemo što pre do leka.

Anđela je otežano, ali samostalno je koračala do pre tri godine. S obzirom na to da je u pitanju progresivna bolest, Anđela je od 2014. godine u invalidskim kolicima.

Uprkos poteškoćama sa kojima se svakodnevno nosi, Anđela živi dan po dan, slika, piše pesme, recituje, veseli se i najmanjim koracima napred i nada se najboljem.

Kako bi se njena progesivna bolest zaustavila, neophodna su joj sredstva za lečenje u inostranstvu.

Kako je njena porodica saopštila, lek postoji, lečenje u Americi košta 540.000 evra i neophodno je da terapiju počne što pre.

Ova devojčica je iz Belog Potoka, učenica je sedmog razreda OŠ "Vojvoda Stepa" iz Kumodraža, odličan je đak i vrlo talentovana i umetnički nadarena devojčica, posvećena crtanju i slikanju, pisanju poezije i proze, modnom dizajnu. 

Objavila je zbirku pesama "Kikicin pogled na svet" 2017. godine i učestvovala je kao najmlađa pesnikinja na Sajmu knjiga. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima se ističu "Zvezde Beograda 2017" i nagrada za knjigu na sajmu u Frankfurtu.

Pomozimo Anđeli

Upišimo 347 i pošaljimo SMS na 3030. Njoj možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Za Anđelinu nadu u bolje sutra! Budimo humani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 347 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human347 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-480639-64

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002241.4

IBAN: RS35160005400002241476

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)