Brat i sestra za Aniku (2) poklanjaju kuću: Čovek nudi 8.000 dolara i želi da je daruje devojčici

Kuća se nalazi u centru Rudnika, ima 90 kvadrata, a početna cena na licitaciji je 4.000 evra

Foto: Facebook Za Anikin dug i lep život/Milos Mijailovic

Šta biste sve učinili da pomognete nekome? Šta biste donirali, poklonili? Da li biste ikada pomislili da biste mogli da, u zamenu za pomoć bolesnom detetu date kuću od oko 90 kvadrata? To možda deluje sasvim neverovatno i potpuno nesvakidašnje, ali su upravo na tu ideju, da doniraju svoju kuću, došli brat i sestra Miloš Mijailović i Biljana Dragićević iz Gornjeg Milanovca u zamenu za novac koji će biti uplaćen malenoj Aniki Manić, koja boluje od teške i retke bolesti, spinalne mišićne atrofije.

Miloševa objava u kojoj se navodi da on i sestra poklanjaju kuću izazvala je lavinu komentara i oduševljenje na društvenim mrežama. Za tili čas na hiljade ljudi podelilo je oglas u kojem ovaj humani čovek navodi da je kuća u centru Rudnika, a da je početa cena na licitaciji 4.000 evra.

Kuća ima, kako je navedeno u ponudi, prizemlje i sprat, upisana je u katastar, a Miloš i Biljana su vlasnici.

- Svako ko želi da ima kuću na takvom mestu može da je pogleda i kupi je sa uplatnicom na kojoj stoji da je uplatio novac za našu devojčicu. Za više informacija pozvati 064/337-4056. A moje prijatelje bih zamolio da podele moju objavu, ne zbog mene, već zbog nekih drugih ciljeva - napisao je Miloš u utorak predveče na Fejsbuk grupi Budi human - humanitarne licitacije.

U razgovoru za Telegraf.rs, ovaj humani bajker kaže da im ta kuća nije neophodna, a da će Aniki značiti da što pre prikupi preko potreban novac.

- Kuća je malko starije gradnje ali se nalazi u centru Rudnika i legalizovana je. Upravo sam sada pričao sa jednim čovekom, Srbinom koji je za vreme rata iz Bosne morao da ode u Ameriku. Iznenadio me je, rekao je: "Ne interesuje me ni gde je kuća, ni kakva je, hoću da uplatim 8.000 dolara za Aniku" - priča nam Miloš.

A dodaje da priča postaje još zanimljivija.

- Rekao je da, kada Anika bude ozdravila, daće Bog, tu kuću prepiše na njeno ime, da se kasnije seća i mene i njega - kaže naš sagovornik.

Napominje da je na ideju došla njegova sestra, dok su razgovarali o tome kako bi mogli da pomognu svojoj sugrađanki.

- Sestra je rekla: "Što ne bismo ovu kuću dali za pomoć Aniki?". Njoj nažalost vreme ističe polako, te smo odlučili da poklonimo kuću. Tu kuću smo nasledili od naše babe, nismo je mi pravili - kaže naš sagovornik, a mi smo uvereni da bi Miloševi i Biljanini preci, da su živi, bili ponosni na njih jer kuću daju za život jednog deteta.

Miloš napominje da će licitacija trajati još nekoliko dana, kako bi sačekao još neku, možda višu ponudu i time pomogao maloj Aniki da prikupi preko potreban novac za lek i lečenje u Sjedinjenim Američkim Državama.

858 za Aniku

Anika je rođena kao zdrava, jaka beba, sa snažnim refleksima i ocenom deset.

Međutim, nakon pete nedelje Anikinog života, roditelji su na lekarskom pregledu primetili da njihova beba ne reaguje onako snažno kao ranije. Posle samo dve nedelje preslatka devojčica je dobila dijagnozu za koju roditelji nikad ranije nisu čuli, spinalna muskularna atrofija, ili skraćeno SMA, tip 1.

Reč je o retkoj, progresivnoj i terminalno neuromuskulatornoj bolesti sa kojom se rađa 1 od 10.000 beba.

Spinalna muskularna atrofija je retko oboljenje gde telu nedostaje gen koji pravi protein koji motorički neuroni koriste kao hranu. Kako nemaju od čega da se hrane, ovi neuroni, koje prenose impulse ka mišićima, umiru. A mišići, pošto ne dobijaju signal da se pokreću, miruju i atrofiraju. To počinje sa velikim grupama mišića kao što su ruke, noge, vrat, ali posle nekog vremena atrofiraju i mišići za gutanje, kašljanje i disanje.

Foto: Facebook/Za Anikin dug i lep život

Anika mora da prikupi 2,4 miliona dolara kako bi mogla da otputuje u SAD i primi lek koji se uzima jednom u životu. Zolgensma košta 2,1 milion, a lečenje još oko 300.000 dolara.

Pomozimo Aniki!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 858 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human858 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732571-65

Uplatom na devizni račun: 160600000073290242

IBAN: RS35160600000073290242

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Hrabra Helena u bolnici u Parizu: Igra kolo dok prima terapiju

(Telegraf.rs)