"Šta sam doživela, gladujem, očiju mi": Baka Živka je sama u trošnoj kući, već dugo nema šta da jede

Mršava, ispijena, bez ikakvih primanja, baka Živka se kune da nema od čega da živi, a živi u mrklom mraku jer su joj iskuljučili struju

U selu kraj Kuršumlije, u udžerici bez struje, sa crnim, dotrajalim zidovima živi baka Živka Popović, sama, bez dece, bez igde ikoga da joj se nađe, pomogne, donese hranu...

Živka ima 86 godina i za njene muke ne bismo znali da Dejan Marković iz Kuršumlije nije otišao kod nje po pozivu drugih, humanih ljudi, i lično se uverio u kakvim uslovima živi ova žena.

Mršava, ispijena, bez ikakvih primanja, baka Živka se kune da nema od čega da živi, a živi u mrklom mraku jer su joj isključili struju. Nije imala od čega da plati.

Printskrin: Facebook

- Ispale mi oči ako lažem, očiju mi nemam. Samo kiselu papriku sam jela danas - priča pred kamerom Živka.

Ova divna žena zahvalila je Dejanu jer je uopšte došao da je vidi.

- Šta sam doživela, da ne može biti gore... Gladujem, očiju mi... - izgovara Živka koja već neko vreme jedva preživljava, a čija je kuća udaljena 15 kilometara od prodavnice.

Kako Dejan Marković koji ju je posetio kaže za Telegraf.rs, Živka je živela od zasada iz svoje baštice. Tu nešto posadi, malo paprike, luka i od toga živi.

Otplatili dug za struju

- Uspeli smo da skupimo dovoljno novca da izmirimo dug za struju, ali smo unapred uplatili i više, da bude mirna u budućnosti, bar dve godine. Doneli smo joj danas hranu, ima i previše, kao i sredstva za higijenu - kaže Marković za naš portal.

Kako dodaje, baka Živka nema ništa od uređaja, te je to sada prioritet.

Videćemo da joj kupimo frižider i električni šporet. Ima ovde neki stari na drva, i on je loš - objašnjava naš sagovornik kojeg je posebno ganula priča baka Živke.

Marković opisuje i situaciju koja bi možda mogla najbolje da opiše u kakvoj muci živi Živka.

- Doneo sam joj jaja, ona uzela jedno. Kažem joj uzmi više, najedi se, a ona sve sklanja, da ima za duže. I hranu je uzela, da sakrije, da skloni, kaže da mi neko ne ukrade - priča naš sagovornik kojeg ljudi iz Kuršumlije i Prokuplja, ali i Vojvodine, zovu kako bi im pomogao.

Marković je pomogao ljudima i za vreme vanrednog stanja donetog zbog epidemije korona virusa, zajedno sa Edukaciono humanitarnom organizacijom.

Dejan nam kaže i da baka Živka nije izolovan slučaj u ovom kraju Srbije. Takvih, najugroženijih, bar je 30.

Ukoliko želite da pomognete da se prikupe novčana sredstva za baka Živku, račun za pomoć je 160-0000000338828-55 Edukaciono humanitarna organizacija.

Dejana Markovića za sve dodatne informacije možete pozvati na broj telefona 061/171-4045.

(D. S.)