Otac Kristine koju je Blažić ubio otkrio: Ujutru pisala o masakru u Ribnikaru, a uveče je doživela isto!

E. H.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Nikola Tomić

Danas je nastavljeno suđenje Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši za masakr u selima Malo Orašje i Dubona nedaleko od Mladenovca. Tim povodom u "Jutru na Pinku" su gostovali Saša Panić, otac Milana i Kristine Panić, kao i Miša Todorović, otac ubijenog Dalibora Todorovića.

Kristina, Sašina ćerka je na dan kad je ubijena pisala o tragediji koja se desila dan ranije na Vračaru, kada je ubijeno devetoro dece i radnik obezbeđenja.

- Kad sam čuo za decu u "Ribnikaru", mi smo komentarisali da ne znam kako bi da nama neko pobije decu i dan kasnije se meni dogodilo isto to. To jutro, Kristina je otišla u školu i imala je pismeni zadatak na temu "U kom društvu mi živimo". Ona je detaljno opisala "Ribnikar" i sve šta se izdešavalo toj deci i u kom društvu zapravo živimo. Njena profesorka je posle šest meseci smogla snage da mi donese njenu vežbanku da pročitam. Imaćete priliku jednom da vidite kakvo je vaspitanje imala moja ćerka, kako je doživela tu bol, a uveče je doživela isto to - priča Saša Panić

Saša i Miša su ispričali i kako je izgledao trenutak kada su došli u školsko dorište u selu Dubona i zatekli svoju decu mrtve.

- Dalibor je došao kući iz auto-škole, a Milan ga je zvao da dođe u školsko dvorište, supruga mu je rekla da se ne zadržava jer radi ujutru, on je rekao da će biti 15ak minuta i dolazi kući. Oko pola 11 mi je žena rekla da neko puca, mislili smo da je neka proslava. Komšinica nas je zvala da dođemo u školsko dovrište. Ja sam došao, prvo sam ugledao Milana da leži na zemlji, a Kristinu nisam prepoznao. Jedna devojčica koja je bila pogođena u glavu je ustala, a krvi je bilo na sve strane. Sina nisam mogao da nađem u toj gomili, mislio sam da je pobegao, obišao sam oko škole, ali mi je žena doviknula "Evo ga ovde". Pao je između stola i klupe ui školskom. Odmah smo ga ubacili u kamion i odvezli do Hitne, na pola puta sam mu pipnuo puls, imao ga je, međutim nije izdržao do Hitne, izdahnuo mi je na rukama - priča potrešeni Miša Todorović.

Saša navodi da je prvo video Milana, a potom još jedno telo, molio se da nije Kristina.

- Miša je prvi video da su moja deca ubijena. Milan je došao sa posla iz treće smene, javio se i otišao da spava, a Kristina iz škole. Uveče su bili kod kuće, šalili su se sa mojom suprugom, u nekom trenutku je Milan ušao kod mene u sobu i rekao da on i sestra idu do školskog dvorišta, prihvatio sam to kao i uven, ne sluteći šta može da se desi. Oko 11 je prijatelj došao na kapiju i rekao da su se deca potukla u dvorištu školskom i da dođem, nije mi to bilo logično jer su to sve dobra deca i svi su se družili. Kada sam stigao, zatekao sam policiju, oni su me zadržavali, ali sam Milana odmah video, prepoznao sam ga po patikama, bio je prekriven. Nakon toga sam ugledao još jedno telo, molio sam se u sebi da nije Kristina. Ponovo su me držali, međutim ubrzo sam shvatio da je i moja ćerka ubijena. Odsekle su mi se noge, u tom trenutku nisam ni znao ko mi je pobio decu. Nakon desetak minuta je iz automobila izašao Radiša sa drugim sinom, stvorila se neka gužva oko njih i tad sam shvatio da je Uroš Blažić ubio mog sina i moju ćerku - priča Saša Panić.

U masakru Uroša Blažića prošlog 4. maja, oko 11 sati uveče, ubijeno je devetoro mladih iz Dubone i Malog Orašja i 12 ranjeno. Oko desetoro njih je pukom srećom izbeglo smrtonosne hice iz Blažićevog oružja.

On je hicima iz "kalašnjikova" ubio Nemanju Stevanovića (21), Lazara Milovanovića (20), Petra Mitrovića (30), Marka Mitrovića (18), Nikolu Milića (15) i Aleksandra Milovanovića (17). Potom se odvezao u selo Dubona i kod škole ubio Milana Panića (21), mladog policajca, njegovu sestru Kristinu (19) i druga Dalibora Todorovića (25).

Psihijatrijsko veštačenje pokazalo je da je Uroš Blažić bio potpuno uračunljiv u momentu izvšrenja zločina.

Pretresom objekata u vlasništvu njegove porodice pronađen je čitav arsenal oružja.

Urošu Blažić se na teret stavlja teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

(Telegraf.rs/Republika)