Dačić na otvaranju 12. Globalne konferencije eksperata za borbu protiv krijumčarenja migranata

J. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: MUP Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na otvaranju 12. Globalne konferencije eksperata za borbu protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima da je Republika Srbija i dalje zemlja porekla, tranzita, ali i odredišta za žrtve trgovine ljudima i istakao da MUP preduzima aktivne mere na suzbijanju ovih kriminalnih aktivnosti.

„Sa velikim zadovoljstvom vas pozdravljam i želim srdačnu dobrodošlicu u Beograd, naš glavni grad, i veoma sam radostan što ste u ovolikom broju ovde kako biste razgovarali i radili u cilju jačanja svih napora u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata. Izuzetna mi je čast što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije domaćin ovakvog globalnog događaja koji predstavlja dokaz naše zajedničke posvećenosti izgradnji bezbednijeg i boljeg sveta, kako kroz globalni pristup i razmenu iskustava, tako i kroz bilateralne operativne sastanke koje ćete imati tokom ova tri dana. Koristim ovu priliku da se zahvalim Interpolu, najvećoj i najstarijoj profesionalnoj policijskoj organizaciji na organizaciji ove globalne konferencije u Beogradu, kao i projektu EU4FAST Zapadni Balkan, koji je pružio izuzetnu podršku i pomoć našem domaćinstvu“, izjavio je Dačić.

Ministar Dačić je rekao da je, kada je reč o borbi protiv trgovine ljudima, Republika Srbija i dalje zemlja porekla, tranzita, ali i odredišta za žrtve trgovine ljudima.

„Domaći državljani, naročito žene i deca, izloženi su različitim oblicima eksploatacije, poput prinudnog rada i prinudnog braka, ali preovladava seksualna eksploatacija. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji preduzima aktivne mere za suzbijanje ovih kriminalnih aktivnosti. Od početka 2023. godine do oktobra 2024. godine, podneto je 35 krivičnih prijava protiv 69 lica za krivično delo trgovina ljudima, a identifikovana je 61 žrtva. Ovi podaci naglašavaju potrebu za sistemskim rešenjima i sveobuhvatnim i koordinisanim pristupom“, istakao je ministar.

Dačić je objasnio da je u tom cilju, Vlada Republike Srbije usvojila Program za borbu protiv trgovine ljudima za period 2024-2029, koji podrazumeva jačanje sistema prevencije i krivičnog gonjenja, uz obezbeđivanje zaštite žrtava posebno žena i dece.

„Takođe, planirano je usvajanje Zakona o trgovini ljudima do juna 2025. godine, što će značajno unaprediti pravni okvir za borbu protiv ovog fenomena. Kada je u pitanju krijumčarenje migranata, Republika Srbija kao zemlja na središtu migrantske rute preko Balkana je i dalje izložena prilivu migranata koji u najvećem broju slučajeva tranzitiraju sa krajnjom destinacijom u zemljama Zapadne Evrope, uglavnom koristeći usluge krijumčara, što intenzivira formiranje organizovanih kriminalnih grupa, čija je prevashodna kriminalna delatnost krijumčarenje ljudi. Ovo potvrđuju i podaci Fronteksa i Evropola, ali i skorašnje Interpolove globalne operacije „Libertera 2“, koji ukazuju na činjenicu da je najveći broj iregularnih migranata do zemalja Zapadne Evrope došao korišćenjem krijumčarskih mreža, te da je ruta preko Zapadnog Balkana jedna od primarnih“, naglasio je Dačić. Ministar Dačić istakao je da je Republika Srbija posvećena snažnom, jedinstvenom, regionalnom, ali i globalnom odgovoru na fenomen krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

„Od početka 2023. godine do oktobra 2024. godine, naša policija je podnela 600 krivičnih prijava protiv 791 lica za krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Od ovog broja 10 krivičnih prijava podneto je protiv 60 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje su krijumčarile iregularne migrante“, rekao je Dačić.

Ministar Dačić je naglasio da je, pored nacionalnog nivoa, u prethodnom periodu intenzivirana saradnja sa partnerskim službama u regionu.

„Regionalnim vidovima saradnje smo dali dodatnu vrednost, njihovim usmeravanjem na ključne prioritetne oblasti. Naime, prvi prioritet našeg ovogodišnjeg predsedavanja Asocijacijom šefova policija u jugoistočnoj Evropi (SEPCA) je upravo borba protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata i tokom istog smo organizovali značajan broj aktivnosti. Na evropskom nivou, znatno je unapređena saradnja sa Evropolom, a naši policijski službenici daju pun doprinos u sprovođenju EMPACT aktivnosti kroz učešće u Evropolovim operativnim radnim grupama i insistiraju na razmeni iskustava u suzbijanju krijumčarenja ljudi, i tako će biti i u narednom periodu. Takođe, unapređena je saradnja sa Fronteksom kroz dve zajedničke operacije „Srbija kopno“ i „Koordinacione tačke Srbija“ u cilju suzbijanja iregularnih migracija i prekograničnih krivičnih dela, te poboljšanja razmene informacija“, rekao je ministar.

Dačić je istakao da je saradnja sa Interpolom kao globalnim akterom osnažena kako na strateškom, tako i na operativnom nivou.

„Svakodnevna razmena podataka ukazuje na trendove u oblastima krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, a preko ustaljenih sistema potraga dovodi i do hapšenja izvršilaca ovih krivičnih dela u Srbiji i u inostranstvu.  Sagledavajući globalne trendove i regionalne potrebe Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo inicijativu za uspostavljanje regionalnog biroa Interpola u Beogradu. Regionalni biro bi doprineo efikasnijem radu nacionalnih centralnih biroa u regionu i znatno unapredio sve regionalne napore u borbi protiv trgovine ljudima i suzbijanju krijumčarenja migranata. Takođe, regionalni biro bi služio i za koordinaciju sa velikim brojem regionalnih organizacija i inicijativa u Jugoistočnoj Evropi, i na taj način smanjio preklapanje i dupliranje aktivnosti“, rekao je ministar i dodao da je uveren „da naše strategije moraju da budu sveobuhvatne, inovativne i prilagođene savremenim izazovima, kao i da razmena dobrih praksi i iskustava predstavlja ključni korak ka našem zajedničkom uspehu“.

(Telegraf.rs)