Spisak uhapšenih i njihovih firmi u Srbiji zbog prodaje 2 miliona litara goriva na crno: Valjevo, Novi Sad...

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je uhapšeno 17 osoba, među kojima ima i privrednih lica, zbog nelegalne trgovine naftnim derivatima na teritoriji Srbije. Osumnjičena odgovorna lica privrednih društava su, sumnja se u periodu od 1. juna do 30. oktobra prošle godine, organizovali krijumčarenje dizel goriva iz Severne Makedonije u Srbiju cisternama koje su, inače, vozili ostali osumnjičeni.

Uhapšeni su J. B. (1996) iz Uba, odgovorno lice PD „Modestia“ DOO Trlić, D. P. (1974) iz Zemuna, odgovorno lice PD „EMD 2011“ Zemun, V. A. (1981) iz Grocke, odgovorno lice PD „VANA“ Zaklopača, A. S. (1978) iz Valjeva, odgovorno lice PD „Selenić Line“ DOO Klanica, D. D. (1977) iz Rume, odgovorno lice PD „Daldam 022 Šped“ DOO Platičevo, G. R. (1964) iz Pančeva, odgovorno lice PD “5. januar” DOO Omoljica i J. P. (1980) iz Novog Sada, odgovorno lice PD “Pantelić transport 021” DOO Novi Sad, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo krijumčarenje, dok su D. B. (1987), D. J. (1993), M. L. (1963), D. M. (1998) svi iz Uba, G. A. (1969) i N. D. (1969) iz Jagodine, kao i J. P. (1992) iz Novog Sada, Z. R. (1965) i Č. R. (2000) iz Temerina i V. M. (1975) iz Despotovca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo krijumčarenje u saizvršilaštvu.

Krivičnom prijavom u redovnom postupku biće obuhvaćen i pedesetogodišnji muškarac koje se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Gorivo na Graničnom prelazu Preševo nije carinjeno, već je prikazivano da je u tranzitu, a potom na izlazu iz Srbije na Graničnom prelazu Batrovci prikazivano da cisterne navodno pune izlaze iz Srbije, iako su dizel gorivo prethodno „na crno“, bez evidentiranja u poslovnim knjigama prodali na teritoriji Srbije, u ukupnoj količini od 2.040.592 litara.

Prelazak cisterni na GP Batrovci lažnim fakturisanjem, kako se sumnja, omogućavao je muškarac zaposlen u carinskoj službi za kojim se traga, a koji je na ovaj način pribavio korist uhapšenim odgovornim licima privrednih društava od oko 190.828.249 dinara, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Izvršenim pretresima i proverama na više lokacija na teritoriji Srbije, policijski službenici su, po nalogu tužilaštva, privremeno oduzeli pet kamiona i pet cisterni.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Policija nastavlja rad na ovom slučaju i traga za još šest lica, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)